4/2008 znalazłam niezwykle interesujący przepis. Nie mam pojęcia, ile ma wspólnego z Hiszpanią, i czy jakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie(...)Smak ciasta przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie(...)mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte na kawałki jabłka. Przykrywamy je drugą warstwą ciasta i odciskamy kółka szklanką. Gotowe drożdżówki przekładamy
Ciastkozercystarszy ciasto marchewkowe i tak mi uciekło. Teraz udało mi się kupić szarą renetę, więc bez żadnej dyskusji szarlotka była. Była, bo oczywiście szybko się zbyła. Do ciast z jabłkami to u mnie Panowie pierwsi ;))) Ciasto smaczne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wymiary blaszki 24x34 cm. Inspiracja - klik . Składniki na środek: 2 kg szarej renety 2 łyżki drobnego(...)ciastem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 sotni przej jakieś 10 minut. Potem studzimy, posypujemy bułką tartą ( żeby wsiąknęła sok z jabłek), układamy plasterki jabłek, na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut
kruche babeczkicukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie wsypujemy kakao i stopniowo na zmniejszonych obrotach miksera stopniowo dodajemy przesianą mąkę Szymanowską oraz olej Polski Rzepakowy , sodę i proszek do pieczenia, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Obrane ze skórki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka kroimy(...)małą kostkę a następnie wrzucamy do miski z ciastem i wszystko starannie ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 40 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Murzynek z jabłkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianaczynia, podzielić w proporcji 3/4 – 1/4 większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na cieście. Wykonanie pianki budyniowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas ubijania wsypywać proszek budyniowy. Rozłożyć piankę na jabłkach(...)minuty, obroty 3,5 jak już białka są sztywne, nadal ubijać obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać proszek budyniowy wyłożyć ubitą piankę na potartych jabłkach Drugą część ciasta pokruszy na górze ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 40-45 minut. Ciasto u góry musi lekko nabrać złotego koloru
Kuchnia Pokoleńwaniliowym i cynamonem. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową. Piec około 50 minut w temperaturze 170 o C. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej(...)grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę. Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam
Czerwień i błękitdziałania. W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka(...)miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje. Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę
karmelowyciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę. Wiórki pozostawiamy do wystudzenia. Jabłka mamy(...)Stolnicę posypujemy mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamy krążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia. Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce. Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy. Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe
Maminek kulinarnyJabłka w cieście naleśnikowym to pyszny i niezwykle prosty deser dla dzieci a także dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem bądź cynamonem lub polane syropem klonowym(...)smażenia cukier puder przepis Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mleko oraz olej i wszystko miksujemy lub mieszamy łyżką aż otrzymamy gęste ciasto naleśnikowe. Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne a następnie każde jabłko kroimy w niezbyt cienkie plastry. Każdy krążek jabłka zanurzamy w gęstym cieście i od razu smażymy w sporej ilości rozgrzanego
Smakowite DaniaCiasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek(...)bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy na ciasto
Smakowite Daniapodanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki(...)Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęścieCiasteczka dyniowe z jabłkiem to małe koperty wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem dyni, w których nadzienie stanowią kawałki jabłka. Dla wzbogacenia smaku ciasteczek, do ciasta dodałam cynamon. Purée z dyni nie jest wyczuwalne, wpływa natomiast na strukturę ciastek. Ciasto na ciasteczka nie zawiera jajek . Ciasteczka tuż po upieczeniu są kruche i delikatne. Jeśli schowamy je do szczelnego pojemnika(...)też zaistnieć potrzeba dodania nieco większej ilości mąki - ciasto zafoliować, schłodzić - jabłka przygotować tuż przed wykonaniem ciasteczek - schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek grubości około 4mm - z ciasta wykroić kwadraty o boku o długości około 5-6cm - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te na nieco grubsze plasterki - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki Berenikipozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś nieforemny pasek). U mnie wyszło 6 pasków z jednego płatu ciasta (gdyż miałam ciasto xxl). Dżem podgrzać z 2 łyżkami wody. Odłożyć do wystudzenia. Paski(...)posmarować chłodnym dżemem i na górze każdego z pasków ułożyć zimne plasterki jabłek (mniej więcej by do połowy na siebie zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię
Mania WypiekaniaJesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze. „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Dzisiaj proponuje Wam ciasto jabłkowe...smacznego Składniki dla 6 osób: Przygotowanie: 15 minut Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C(...)szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać i dodać jabłka. • Położyć
Anioły w kuchniDzień dobry! Tydzień zaczynamy słodko, smacznie i aromatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis(...)się i Wam:) Składniki na ciasto: 3 jaja ¾ szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany mała opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka: 4-5 dużych jabłek cynamon Jabłka( wydrążone , obrane ze skórki) kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy lekko cynamonem. Dodatkowo: olej
Domowe ciasta