ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:71/762)

jabłka z marmoladą w ucieranym cieście... 166

masa ma konsystencję zważoną, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i miksować ze 2 minuty na gęste dość ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem do blaszki dać 3/4 ciasta - jabłka prażone - porcje marmolady wieloowocowej następnie na wierzch dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut i zostawić do wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka budyniowa w wersji fit 76

nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone jabłka: 1,5 kg jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki(...)druga pozostaje w zamrażalce. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy ręcznie na dnia blachy i bokach. To ciężki proces, bo jest ono twarde, ale uda się Wam. Pomagajcie sobie pięściami. Pamiętajcie, by oblepić boki blachy ciastem, mniej więcej 2 centymetry ponad podłoże ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka. Rozprowadzamy je równomiernie. Na to wylewamy budyń. A z zamrażalki

Fleksitarianizm.pl
Placki z jabłkami, puszyste i pyszne 387

każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania bezgrudkowego ciasta. Jabłka obrać(...)pokroić w ósemki, a następnie w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta ( około 2 łyżki na jeden placuszek ) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu, do złoto-brązowego koloru. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy

Opowieści z piekarnika
Mini szarlotki 184

naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały mini szarlotki, takie al'a babeczki.  Klasyczna szarlotka, w innym wydaniu, takim na kęsik :).  Do jabłek dodałam mandarynkę, mniam, i to też był strzał w dziesiątkę. Jedyną rzeczą, która trochę(...)jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można

Moje pyszne gotowanie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK 186

PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier(...)bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze.  Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy resztę ciasta.  Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.  Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Placek z jabłkami 219

st.C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone placki wystudzić. Podczas rozsmarowywania surowego ciasta na papierze placki będą wydawać się cienkie, ale to nie przeszkadza, bo w czasie pieczenia delikatnie zmiękną. Po upieczeniu placki będą dosyć twarde, jednak po przełożeniu jabłkami zmiękną. Jabłka: 1500 g jabłek; 1 szklanka cukru; 2 galaretki agrestowe; Jabłka obrać, zetrzeć(...)grubych oczkach lub drobno pokroić, dodać cukier i smażyć do konsystencji musu. Do gorących jabłek dodać galaretki i mieszać do momentu aż będą rozpuszczone. Gorącymi jabłkami przełożyć placki. Ciasto wystudzić. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Do mojego ciasta przy ostatnim pieczeniu dorzuciłam kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę

In my kitchen
Racuszki maślankowe z jabłkami 116

Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma  efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką(...)waniliowy • 5 jabłek • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor

To co kocham
Salceson z dynią piżmową 145

Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni(...)oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię

Jadło i czytadło
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 161

nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki(...)mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce.  Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłka prażone do słoików na zimę 77

oraz drożdżowe domowe racuchy . Jak zrobić jabłka do słoików na zimę? Jak długo smażyć jabłka do słoików? Zapraszamy na przepis! Jabłka prażone do słoików na zimę Składniki: jabłka: 4 kg cytryna: 2 szt. cukier: 1,5 szklanki odrobina wody Jabłka prażone do słoików na zimę Przygotowanie: Trzy czwarte jabłek obieramy ze skórki, usuwamy gniazda(...)nieco wody i wkładamy pokrojone jabłka. Bardzo wolno gotujemy ciągle mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy resztę pokrojonych w kostkę i skropionych sokiem z cytryny jabłek oraz cukier. Gotujemy razem przez kilka minut, tak, aby jabłka się zeszkliły, ale zachowały kształt. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy

Kuchnia Na Wypasie
Szarlotka po góralsku 213

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180 o C przez 15 minut. Ciasto posypać

Mama Gotuje
placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami 164

rodzynek 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu) 2-3 łyżki cukru tłuszcz do smażenia Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki  i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 242

brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy kajmakowej z puszki płatki(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Ryżowa szarlotka z bezą 96

średnich) jabłek 2 garście siekanych orzechów 1 garść siekanych migdałów 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier(...)waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. 5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną

Słodki sentyment
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 141

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania