ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:63/762)

Kruchy placek z jabłkami lub owocami 940

margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek  cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość(...)złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec 30 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Jeśli dodajemy jabłka trzeba je obrać , podzielić na ćwiartki i podlać wodą w garnku,(ok 1/2 szk), gotować aż się rozpadną. Cukier jeśli jest potrzebny dodajemy dopiero na samym

Apetyczna babeczka
szarlotkowy pleśniak 186

szarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni(...)wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez

Miód i pieprz
Klasyczna szarlotka. Najlepsza. 234

jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia. Jeśli nagromadziło się dużo płynu należy go odlać lub odsączyć jabłka na sitku. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie posypujemy tartą bułką i wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat/ prostokąt wielkości blaszki(...)pomocą wałka przenosimy ciasto delikatnie na wierzch jabłek przykrywając je. Jeśli istnieje taka potrzeba wyrównujemy wierzch delikatnie za pomocą wałka. Nakłuwamy górną część widelcem. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 -60 minut. Jeśli góra zbyt szybko się przypiecze, wykładamy na wierzch papier do pieczenia. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Szarlotka z polewą i kokosem 174

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto z jabłkami.Pyszne, aromatyczne w sam raz do kawki. Do ciasta użyłam polewy Helio.   Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta.  Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie(...)Margarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.   Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa równej wielkości placki .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto i wykładamy na nie jabłka, na jabłka wykładamy drugie ciasto i delikatnie dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Jabłka w cieście 177

cukier wanilinowy,olej, wodę, mąkę. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Odstawić ciasto na chwilkę. Przygotować jabłkajabłka oskrobać ze skórki(...)pomocą specjalnego urządzenia wydrążyć gniada nasienne. Pokroić jabłka w poprzek na 0,5 cm grubości krążki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno krążki jabłek zamoczone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Thermomix założyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka, zdjąć motylek

Kuchnia Pokoleń
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami 268

Pomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych(...)wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości. Na wierzch układamy jabłka. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można je posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo cukrem pudrem już po wyjęciu z pieca i ostygnięciu. Całość pieczemy w temperaturze 175’C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto drwala 240

miałam pomysłu jak je wykorzystać więc od razu się zdecydowałam na upieczenie. W trakcie przygotowywania miałam duże obawy co do ciasta, było gęste i bałam się czy wyrośnie. Zmieniłam sposób przygotowania, pominęłam moczenie jabłek i daktyli, sodę zamieniłam na proszek, zmniejszyłam ilość cukru a i tak jest słodkie, dodałam orzechy włoskie ale zmniejszyłam ilość daktyli (więcej nie miałam). Zapach(...)pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko

Ala piecze i gotuje
NAJPROSTSZY JABŁECZNIK, UCIERANY 437

naturalnego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko miksujemy. Do tortownicy o średnicy 25 cm wylewamy ciasto.  * Jabłka obieramy przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 160

wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże(...)piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz

Patchwork
Amerykaniec 360

Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać.  7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek.  8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem

Apetyczna babeczka
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI 211

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki(...)czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie. Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka

SMYKWKUCHNI
American Pie 216

składniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2  kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm.  piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną

Luźna Kuchnia
Szarlotka z połówek jabłek 209

Naszło mnie ostatnio na ciastajabłkami i ogólnie na jabłka, których to mam pod dostatkiem, a że takie były już małe i lekko pomarszczone, postanowiłam upiec szarlotkę z połówek jabłek. Nawet nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie taka smaczna. Połówki jabłek(...)spód blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. – Jabłka obrać, przekroić na połowę, wyjąć gniazda nasienne i poukładać jabłka wypukłością do góry. – Przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. – Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. – Posypać przed podaniem cukrem pudrem

To co kocham
PLACUSZKI JABŁKOWE 468

kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubszych oczkach szczypta soli(...)łyżeczki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcja: szczypta cynamonu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dodaję starte jabłka. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmuj się, z łatwością uformujesz z nich kształt placków na patelni. Ciasto nakładam łyżką do zupy. Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 189

duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym(...)lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze

Cakes By Kejt