ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:55/762)

Jabłka w cieście 225

Jeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta(...)sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy

Ciastkozercy
Jabłecznik zaparzany 138

proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni. Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu szara reneta(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać 1/4 część ciasta i ułożyć na nim ciasno wszystkie jabłka. Na jabłkach rozsmarować pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno się zapieka, należy przykryć je papierem

Gotuj w domu
Jabłecznik z budyniem. 178

często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki(...)Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny.       Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 wałkujemy i wykładamy nim brzegi i spód formy (obłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ciasno układamy jabłka, w każdy wydrążony otwór nakładamy porcję rodzynek.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Błazenadki z jabłkami 170

Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek

AZgotuj!
Muffinki fasolowe z jabłkiem 140

rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec z żurawiną i jabłkami 199

Pyszny i delikatny “ Makowiec z żurawiną i jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami(...)nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy

Moja Delicja
Fale Dunaju- ciasto 157

się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami   Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji(...)wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.  Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa

O kuchni z uczuciem
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4686

ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...) i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować

Trzeci talerz
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1346

Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta(...)mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp

Różne smaki w kuchni
Ciasto kokosowe z jabłkami 202

ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 szklanka cukru  1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno(...)wodzie, na której gotowały się jabłka gotujemy budynie. Proszek budyniowy mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody. Jabłka układamy na podpieczonym cieście, a na jabłka wylewamy budyń. Masło rozpuszczamy i rumienimy na nim wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Wiórki studzimy i gdy będą zimne mieszamy z jajkami i wykładamy na budyń

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy sernik z jabłkami 177

autorski (mój). Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić(...) (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem

Di gotuje
Szarlotka babci 180

jabłek można dodać także garść rodzynek. W czasie, gdy nadzienie stygnie przygotowujemy ciasto. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego. Po wyrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Kroimy go na pół. Pierwszą połowę odkładamy(...)blachę i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni

Korniszonki
Rolada jabłkowa 142

Prosta, szybka do przygotowania i co najważniejsze smaczna. Taka właśnie jest ta rolada z jabłkami. Jeśli lubicie takie proste ciasta z jabłkami, zachęcam do przygotowania. Ja nie do końca zastosowałam się do przepisu, następnym razem dam ciut większą warstwę jabłek;) 600 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny około 2 łyżeczki cynamonu Biszkopt: 5 dużych jajek(...)soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy letnią wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną. Ciasto biszkoptowe wylewamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną jabłkami. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 minuty. Upieczone ciasto od razu przekładamy (papierem do pieczenia ku górze) na zwilżoną

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania