Najlepszy jabłecznik robi moja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem. Mój jabłecznik nie ma cukru, a słodycz bierze z jabłek odmiany gala i ligol. Ligol lubię najbardziej. Jego soczystość i jędrność nigdy mi się nie znudzi. Ale do rzeczy(...)cynamonu Mąkę mieszamy z ksylitolem. Ksylitol najlepiej zmielić wcześniej na puder. Dodajemy kawałki masła i żółtko. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwiema wykładamy formę do ciasta 20×20 cm lub o średnicy 20-25 cm. Pozostałą część odkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy przy pomocy melaksera lub kroimy na kawałki, a następnie siekamy drobno
KucharzycaZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innych, leżakowanie mu służy. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej gęstej(...)około 15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, żeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut
Gosia gotujeświecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam (zaraz po szarlotce(...)cynamon to jabłka można delikatnie posypać cynamonem. Następnie sypiemy kolejną część suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników. Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C. Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku
Passion of Cookingjabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek cukru pudru 5 jabłek cynamon+cukier waniliowy(...)pieczenia i rozwałkować do wymiarów formy. Papier razem z ciastem delikatnie przenieść do blaszki, dociskając całość. Włożyć na około 1/2 godziny do lodówki. W czasie chłodzenia ciasta, obrać jabłka, przeciąć je na pół i wydrylować. Włożyć do miseczki, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Połówki jabłek wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową ciasta, którą należy wcześniej
ChilliJemysprawia, że często do niej wracam :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki. Masa jabłkowa; 1 kg jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu Jabłka(...)cukier, cynamon, wymieszać. Składniki na różową piankę: 5 białek 1 szklanka cukru 1 czerwony kisiel Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C
Apetyczna babeczkaNajlepsze kruche ciasto z jabłkami(...)jakie jadłam. Najlepsze ciasto mimo, że jest bezglutenowe. To nie zmienia niczego, bo jest pyszne i proste w proste w przygotowaniu. Wiem, skromności w pierwszym zdaniu jest mało, jednak skromność w przypadku tego ciasta byłaby nie na miejscu ;) Zakochałam się w tym cieście i będzie pojawiać się u mnie […] The post Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką
Eksperymentalnie.comSzarlotka to popularne ciasto o długiej historii. Poznaj najlepsze przepisy na szarlotkę i inne, mniej tradycyjne ciasta z jabłkami! Szarlotka to pyszne ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Latem dodaje orzeźwienia dzięki soczystym owocom, zimą działa rozgrzewająco dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Poznaj […] Artykuł Przepis na szarlotkę i inne nietuzinkowe ciasta z jabłkami? Sprawdź! pochodzi
Wędrówki po kuchnijagodowe tajemnica lasu Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Ciasto truskawkowe Ciasto Princessa kokosowa Murzynek
Passions hobbies lifewarzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa
Kulinarne przygody Gatityczekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej
Kuchnia Łukaszadużej blasze ( i na taką podaję składniki ). Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru
potrawyregionalnetyle,dopóki nie powstała charakterystyczna kruszonka. Posypałam nią ciasto. Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Smacznego! Polecam również: ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami ciasto drożdżowe z borówką amerykańską ciasto drożdżowe ze śliwkami ciasto drożdżowe z rabarbarem
potrawyregionalnenagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
potrawyregionalnekruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalne