ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:87/762)

Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 123

światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili: „for Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu. Składniki na ciasto: 150g masła 250g mąki 50g drobnego cukru do wypieków 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej) Składniki na nadzienie: 6 jabłek(...)rozwałkuj połowę ciasta i ułóż w formie do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj do nich cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Wsyp jabłka do formy wyłożonej ciastem a następnie przykryj ją kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 º C przez około 40 minut aż ładnie zarumieni się z góry. Koniecznie

wysmienity
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 166

jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon  Cytryna 7 średnich jabłek  Wykonanie     Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam .    Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na pół godziny.       Obrane jabłka, trę na tarce(...)ciemniały. Starte jabłka posypuję 2-3 łyżkami cynamonu. Całość dokładnie mieszam.       Po pół godziny wyciągam jedną cześć ciasta, równomiernie rozkładam na dnie tortownicy. Na ciasto nakładam lekko odciśnięte jabłka. Na jabłka nakładam drugą cześć ciasta, które rozrywam na małe kawałeczki.  Szarlotkę piekę  około 45-50 minut

Zdrowo i kolorowo
Imbirowa szarlotka 174

menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)  Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru(...)formy.  Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru obieramy i siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Łączymy jabłka z imbirem i opakowaniem cukru waniliowego. Następnie kładziemy na ciasto.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.  Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder

Życie zaczyna się w kuchni
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 284

Dzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)roztopioną czekoladą. Na czekoladę wylać około 2/3 masy krówkowej ( patrz FILM ). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć drugą część biszkoptu (biszkopt w blaszce będzie wilgotny od jabłek). Nasączony biszkopt położyć na ciasto w blaszce, lekko docisnąć. Polewa: 9. Do rondelka przełożyć składniki na polewę i podgrzewać, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 1 minutę

Mała Cukierenka
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 170

chowamy ja do zamrażalki. Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce(...)ściemniały. Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec. Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko

Gotowanie...to proste !
Prosta i szybka szarlotka (bez mleka) 307

ozdobiony ciastem. Po latach zmodyfikowałam ten przepis tak, by nasza ukochana szarlotka nie była tak słodka i by mogły jej też czasem skosztować nasze dzieci. Smak wciąż pozostał ten sam – bajeczny. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek cukru Prażone jabłka(...)ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 31×25 cm). Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto się zezłoci wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy na nie warstwę jabłek. Schłodzoną część ciasta ścieramy na tarce i posypujemy nim jabłka

Dieta bez mleka
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 285

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha. Można powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko(...)tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta drożdżowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , drożdże , galaretka , jabłka

https:KKuchniaMniam
Orzechowo-migdałowe ciasto z jabłkami 221

Pyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu. Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek   PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy(...)następnie stopniowo wsypujemy  mąkę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego :)   Do ciasta można też dodać

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka - smak dzieciństwa 192

żółtka plus jedno całe jajko 20 dag cukru kryształ Dodatkowo: 1,5 kg jabłek -kwaśnych 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE  Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce(...)Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki. Mąkę siekamy z margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy jabłka               i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Maślane ciasto z jabłkami. 161

Mamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :)    Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Plenus Natura   1 łyżka(...)cukrem wanilinowym i masłem na krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.Ciast ma gęstą konsystencję ale tym się nie zrażajcie bo wyjdzie delikatne i miękkie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z budyniem 157

Szarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek(...)jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)  SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru

Czary - gary w kuchni
Jabłkowy przekładaniec 216

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka trochę zmiękną i odparuje z nich sok. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu

Ewusiowe Smaki
Zapiekane jabłko na kruchym ciastku z kokosem. 223

słodkiego wzięło. A że uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy

BaRepas
Cytrynowe ciasto drożdżowe 157

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche z jabłkami i powidłem 181

pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym. Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na bardzo(...)drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto. Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Artykuł Kruche z jabłkami i powidłem pochodzi

I LOVE LIFE