ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:30/71)

Uszka wigilijne z grzybami 79

wysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Uszka z grzybami na dwa sposoby 351

Uszka z grzybami Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku

Blog z Apetytem
Ciacho Bożonarodzeniowe 126

W każdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to

Różowa kuchnia
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1028

Krokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z  przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami

Słodka Strona
Błyskawiczny chleb domowy 150

roku do samodzielnego przygotowania wieczerzy wigilijnej więc miałam naprawdę dużo pracy. Już od dosyć dawna planowałam zrobienie chleba... takiego domowego. Długo zastanawiałam się nad tym czy to się uda i jak możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 116

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z kapustą i grzybami 138

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 183

DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA

Swojskie jedzonko
Wigilijne pierogi z makiem 153

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.Składniki:Ciasto:350 g mąki (ok. 2 szklanek)1 jajkoszczypta soliok. 200 ml wodyMąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie

Salonik smaków
Świąteczny tort. 197

przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej(...)sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy

Malinowe Pocałunki
Arabskie pierożki z daktylami 103

słodko Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierożków sambousek z daktylami, wiele straciliście. To pierwsza i najważniejsza rzecz, którą musicie o nich wiedzieć. Arabskie pierożki z daktylami zagoszczą na naszym wigilijnym stole także w tym roku. Obok pierogów z grzybami, łazanek i innych tradycyjnych polskich potraw po raz kolejny dodamy do świątecznych dań bliskowschodni akcent.   Mam ogromny sentyment do kuchni(...)wieku. Do Indii, gdzie nazywane są samosa, trafiły na przełomie XIII i XIV wieku i do dziś stanowią popularną przekąskę. W zależności od regionu różnią się rodzajem ciasta z którego są wykonane, kształtem i nadzieniem. Obecnie sambousek są popularną przekąską na subkontynencie indyjskim, Półwyspie Arabskim, w Azji Południowej i niemal całej Afryce, ale też w Portugalii. Można je zjeść

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijna wieczerza. 105

Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już(...)karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy

Kuchnia Beaty
Pierogi z kiszoną kapustą 145

Pierogi na kolację wigilijną muszą zawsze być zrobione, ze słodkiej kapusty i z kwaśnej, to moje ulubione.  Do kapusty grzybów nie dodałam, bo dla dzieci też je przygotowałam. Pierogi szybko się przygotowuje: ciasto czeka, a farsz na patelni się "szykuje".  Składniki na ok 60 szt.: ciasto na pierogi: 500 g mąki poznańskiej (typ 500), 1 płaska łyżeczka soli

Moniki Smakołyki
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 157

kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijne pierogi z soczewicą 117

wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona-  wędzona  zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu zblendować

Proste Potrawy
Racuchy 139

Drodzy, a czy słodycze znajdują miejsce na Waszym wigilijnym stole? Są domy, gdzie tradycyjnie utrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie

Pichceniomania
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 141

wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka

Codziennik Kuchenny
Pierogi z kurkami i fasolą 156

Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka

wesoła kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 208

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty

Zasmakuj Kuchni
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 218

grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta

Gotowanie-uk
Pierogi z kapustą i grzybami 142

dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę wam sposób mojej babci. Twierdziła ona, że potrawy mają być maksymalnie proste. I to dopiero była magia! Z kilku składników wyczarować najlepszą potrawę pod słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy

ladykitchen
Pierogi z makiem 99

Połączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania