ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:33/71)

Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 152

szacunek, ze względu na to, że sprowadzili nas na ten świat. Problem był w znalezieniu wspólnego języka. Należało się wprowadzić w pewien trans, używając substancji psychoaktywnych. Stąd w tradycji wigilijnej mamy grzyby, w które, mam nadzieję, każdy się zaopatrzył w sezonie i wysuszył, bo obecnie w sklepach są dość drogie. Postarałem się zrobić ją również tylko ze składników dostępnych(...)kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno

Kryzysowa Książka Kucharska
Karp w panierce migdałowej. Wigilijny hit. PRZEPIS 140

Najpierw zaskoczenie, potem już tylko zachwyty. Tak będzie, gdy na kolację wigilijną podasz karpia w przepysznej chrupiącej migdałowej panierce. Zawsze wysoko na naszej liście świątecznych hitów kulinarnych. Przepis na karpia w panierce migdałowej Składniki: płat karpia pokrojony na 4-5 kawałków, 2 jajka, około 2 garści płatków z migdałów, 2 płaskie łyżki mąki plus mąka do panierowania, sól, pieprz, olej(...)smażenia. Zrób tak: kawałki karpia posól i oprósz pieprzem. W misce roztrzep jaja z 2 łyżkami mąki. Ciasto powinno być gładkie i bardzo gęste (najlepiej użyć miksera). Dodaj płatki migdałów, wymieszaj. Karpia najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście, aby dokładnie go oblepiło – więcej migdałów powinno znaleźć się na stronie bez skóry. Smaż na rozgrzanym oleju zaczynając

Kulinarna Polska
Paszteciki z kapustą i grzybami 99

zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu . Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki

Przepisy na widelcu
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 184

smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej

Food Square
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 228

Po wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 201

Święta, święta i po świętach...  Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach...  No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Piernikowe serca.......od serca! 175

móc usiąść razem przy wigilijnym stole, porozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie!   Z początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam(...)szalonym życiu i do spędzenia czasu w gronie bliskich osób. Dla mnie  w tym roku będą to najsmutniejsze święta w moim życiu, po raz pierwszy zabraknie przy wigilijnym stole tej najważniejszej osoby. Ale choć Go nie ma,  wierzę, że jest , zawsze będzie …w moim sercu.   W całej tej magii to najbliżsi  są najważniejsi. To, że macie

Wanilia i Kardamon
Chałka 440

dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie dodając cukru waniliowego),  a zamiast kruszonki posypiemy makiem to i na wigilijny stół będzie idealna.Przepis znalazłam na Kwestia Smaku i jestem bardzo, ale to bardzo z niego zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl(...)cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy na 5 min aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy przez kolejne 5-6 minut, dodając odrobinę mąki jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto powinno odklejać się

Miksturownik
Keks na białkach 197

Podczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle(...)piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja

Monia miesza i gotuje
Wytrawne bułeczki drożdżowe 231

drożdży3/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukrusól1 cebula50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)100 g kiszonej kapusty1 jajkosiemię lniane lub sezamDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól imąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.Cebulę kroimy w małą kostkę

Ciastkozercy
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 202

już ubrane i dawno po kolacji wigilijnej...  Ale może przyda się Wam na przyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :) Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu

Kolorowy Przepisownik
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 297

pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny(...)ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 120

Kochani dziś częstuję Was pasztecikami z kapustą i pieczarkami. Na moim stole wigilijnym goszczą co roku. Najlepsze z kubkiem gorącego barszczu. Miękkie, puszyste bułeczki nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek to pyszna przekąska nie tylko na święta, ale i na każdą inną okazję. Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź

Zrób to smacznie
Krokiety z pieczarkami 419

muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami, to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 157

mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze miałam(...)garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry