Pierwszy raz w tym roku przygotowuję na Święta makiełki. Naprawdę! I przyznam szczerze, że w przyszłym roku skosztuję ich znowu. Słodkie makiełki to idealne uwieńczenie wigilijnej
W kuchni Karmel-itkiokoło 50 sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na uszka z farszem pieczarkowym do wigilijnego barszczu. Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z
PysiaGotuje.plMakowiec jaglany, obłędny, wilgotny, lekko słodki, delikatny, doskonały dla wszystkich wielbicieli maku. Jak mawiała moja babcia na wigilijnym stole nie może zabraknąć maku bo mak wróży
Moje Małe Czarowaniekurkami 16 Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 19 Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 20 Placki z kurkami i pietruszką 21 Roladki schabowe z kurkami 22 Śledzie wigilijne 23 Tartaletki z grzybami (kurki) 24 Zupa kurkowa z ziemniakami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich. Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem. Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania. Pierożki w kruchym cieście z Podlasia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieuszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz
kolorowotorcikowotylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82%* 2 łyżki cukru pudru * szklanka mąki pszennej* ziarenka z połowy laski wanilii * jajkoPrzygotowanie :Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem
Magiczne Życie Martyszacunek, ze względu na to, że sprowadzili nas na ten świat. Problem był w znalezieniu wspólnego języka. Należało się wprowadzić w pewien trans, używając substancji psychoaktywnych. Stąd w tradycji wigilijnej mamy grzyby, w które, mam nadzieję, każdy się zaopatrzył w sezonie i wysuszył, bo obecnie w sklepach są dość drogie. Postarałem się zrobić ją również tylko ze składników dostępnych(...)kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno
Kryzysowa Książka KucharskaNajpierw zaskoczenie, potem już tylko zachwyty. Tak będzie, gdy na kolację wigilijną podasz karpia w przepysznej chrupiącej migdałowej panierce. Zawsze wysoko na naszej liście świątecznych hitów kulinarnych. Przepis na karpia w panierce migdałowej Składniki: płat karpia pokrojony na 4-5 kawałków, 2 jajka, około 2 garści płatków z migdałów, 2 płaskie łyżki mąki plus mąka do panierowania, sól, pieprz, olej(...)smażenia. Zrób tak: kawałki karpia posól i oprósz pieprzem. W misce roztrzep jaja z 2 łyżkami mąki. Ciasto powinno być gładkie i bardzo gęste (najlepiej użyć miksera). Dodaj płatki migdałów, wymieszaj. Karpia najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście, aby dokładnie go oblepiło – więcej migdałów powinno znaleźć się na stronie bez skóry. Smaż na rozgrzanym oleju zaczynając
Kulinarna Polskazimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu . Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki
Przepisy na widelcusmak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej
Food SquarePo wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmóc usiąść razem przy wigilijnym stole, porozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie! Z początkiem grudnia, siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam(...)szalonym życiu i do spędzenia czasu w gronie bliskich osób. Dla mnie w tym roku będą to najsmutniejsze święta w moim życiu, po raz pierwszy zabraknie przy wigilijnym stole tej najważniejszej osoby. Ale choć Go nie ma, wierzę, że jest , zawsze będzie …w moim sercu. W całej tej magii to najbliżsi są najważniejsi. To, że macie
Wanilia i Kardamondżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie dodając cukru waniliowego), a zamiast kruszonki posypiemy makiem to i na wigilijny stół będzie idealna.Przepis znalazłam na Kwestia Smaku i jestem bardzo, ale to bardzo z niego zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl(...)cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy na 5 min aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy przez kolejne 5-6 minut, dodając odrobinę mąki jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto powinno odklejać się
MiksturownikPodczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle(...)piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja
Monia miesza i gotujedrożdży3/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukrusól1 cebula50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)100 g kiszonej kapusty1 jajkosiemię lniane lub sezamDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól imąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.Cebulę kroimy w małą kostkę
Ciastkozercy