dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę wam sposób mojej babci. Twierdziła ona, że potrawy mają być maksymalnie proste. I to dopiero była magia! Z kilku składników wyczarować najlepszą potrawę pod słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy
ladykitchenPołączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy
Tradycyjna Kuchniamamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki(...)podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć
To co kochamPain d'epices, francuski chleb z miodem i przyprawami, idealny na świąteczny st ó ł jako dodatek do wigilijnego ś ledzia lub sa ł atki jarzynowej . Wilgotny, aromatyczny o przyjemnym korzennym aromacie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 200 ml tłustego mleka 200 g miodu 50 g masła 50 g cukru muscovado 200 g mąki razowej 50 g mąki(...)cukier. Na małym ogniu rozpuszczamy wszystkie składniki, mieszając od czasu do czasu. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę razową, mąkę pszenną, przyprawy, ziarenka z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego
La grande e la piccola cuocaNie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu
Ola la LCHFskładniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów
Domowy Smak JedzeniaMusiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) Ciasto: 3,5 szklanki
Różowa kuchniawigilijnej kolacji u nas w domu zawsze są kluski z makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało
Posadzone i zjedzoneNakładamy łyżeczką farsz składamy na pół robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego
kgwjanczewoŚwięta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki
Mama GotujeMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.plbiałego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam Wam bardzo mocno jako wigilijny deser, zamiast tradycyjnych makówek lub po prostu na wykwintną kolację. Moża uzyskać(...)najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj pokrojone masło i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Kolejno ciasto cienko rozwałkuj (na ok. 0,5 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj
Food Square