ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:37/71)

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1169

Jeśli chcecie podać wigilijny barszcz także niemowlakowi to w trakcie gotowania nie należy go solić. Przed dodaniem przypraw (soli, octu i pieprzu) odlejcie porcję dla malucha. Przepis na uszka wigilijne dla dzieci (z pieczarkami i cebulą) Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i także drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli(...)naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe

Dieta bez mleka
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 338

smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 250 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju oraz: białko do pomalowania kulebiaków przed pieczeniem kminek lub czarnuszka do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kulebiak wigilijny Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz(...)kapustę, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 10 minut – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Farsz jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki, około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże

Uwaga Babcia Gotuje
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 179

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 283

słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić 673

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą: Na ciasto pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja

Moja Książka Kucharska
Kukutki makowe 483

makową smakowały wybornie. Kukutki makowe to doskonała propozycja na wigilijny stół. SKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3cm wałeczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najlepsze uszka wigilijne 501

naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne

Smaki Edyty
Paszteciki z kapustą i grzybami 367

Kolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki

Z miłości do słodkości
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 309

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach

PysiaGotuje.pl
Pierogi z kaszą gryczaną 200

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 164

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 224

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki (nie tylko) wigilijne z kapustą i pieczarkami 230

cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny

Co w głowie piszczy
Koniczynki na szczęście! 97

skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h. Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam

Kuchnia Pani Wiosny
Uszka z kapustą i grzybami 249

popularny w Polsce dodatek  do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą  się z  dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta

Kolizje Smaków