Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0,5kg ziemniaków250g mąki pszennej1(...)ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy
Kolizje Smakówroku wreszcie mam odpowiednie foremki. Zrobiłam choinki i wyglądają bosko. W rzeczywistości prezentują się jeszcze lepiej niż na wszystkich zdjęciach jakie widziałam. Jest to przeurocza ozdoba na świąteczny wigilijny stół. Odpowiednie foremki możecie nabyć w sklepie garneczki.pl Ilość porcji: kilkanaście choinek (około setki pierniczków) Czas przygotowania: ok: 1,5h Składniki: Na pierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła(...)jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Na początku można użyć miksera, a następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto będzie gotowe odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. Tak przygotowane pierniczki pieczemy przez 8 minut
Kolizje Smaków22.12.2018 Piekna jadalna ozdoba stołu. Szczerze polecam wygląda dekoracyjnie i wyśmienicie smakuje:) Skladniki 500g mąki pszennej 40 g drożdży 1 szkło mleka po 2 łyżki masła
gotuj ze mnąjuż pisaliśmy ostatnio - śledziowe szaleństwo w pełni. Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony(...)Pietruszkę siekamy drobniutko, ogórka kroimy w drobną kostkę, a orzechy kruszymy na małe kawałki. Można to zrobić w moździerzu, maszynką do mielenia kawy ( 2 obroty wystarczą) lub wałkiem do ciasta. Ring lub wycięty z butelki okrąg ustawiamy na środku talerza. Układamy warstwami poszczególne składniki, bardzo delikatnie dociskając. Kolejno ogórek kiszony, śledź, czerwona cebula, pietruszka i orzechy ziemne. Bardzo delikatnie
Kuchnia od dwojgaŁodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą(...)bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy
Wylizany RondelŁodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą(...)bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy
Wylizany Rondelszybko No i przyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych i bożonarodzeniowych daniach i mamy kilka pomysłów, którymi podzielimy się z Wami za tydzień. Do świąt jednak jeszcze kawałek czasu i trzeba do nich jakoś dożyć Menu, które pokażemy(...)przedświateczną dietę, ale bez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch
Niedzielny kucharzGrudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody(...)przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i razem z grzybami podsmażamy na oleju lub oliwie. Doprawiamy do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło
ChilliJemymięsożerców, którzy nie mogą spotkać się przy jednym stole. Jej książka to też piękne zdjęcia i 1000 dań z selera. No może trochę mniej, ale seler doskonale zastępuje wigilijne śledzie i może udawać białą rybę. Przepisy te będą dobre nie tylko od święta, więc przydadzą się też na leniwe niedzielne śniadania i brunche. Większość wymaga kilku składników (zwłaszcza przypraw(...)wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej
Ugotowane pozamiatanezawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Wyciągamy z lodówki po jednym kawałku, rozdrabniamy i wałkujemy energicznie. Gdy ciasto będzie miało zwartą strukturę i zmieni kolor na ciemny, można wycinać ciastka. Najlepiej używać metalowych foremek, bo można dzięki nim od razu przenieść pierniczki na blachę. Jeśli mamy np. plastikowe(...)blachy ciastek (po około 20 sztuk). Trzeba pilnować, by pierniczki się nie przypaliły, bo zrobią się wtedy gorzkie. Przypalone pierniczki można pomalować i np. ozdobić choinkę. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot
Dieta bez mlekaRosji. W tych częściach regionu, gdzie pielęgnowane są dawne tradycje kuchni kresowej, kutia stanowi jedną z 12 potraw wigilijnych, nieodzowną podczas wieczerzy. Zgodnie ze wschodnią tradycją mak w daniach wigilijnych ma symbolizować dostatek, urodzaj i płodność, dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Nazwa dania pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos , które oznacza pestkę lub ziarno. Możliwe jednak, że słowo(...)orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu w smaku i wyglądzie bardzo przypomina pszenicę. Kutię podaje się na ciepło
Trzeci talerzżeby doszedł na czas. Ale w przedświątecznej gorączce ciężko mi w takie cuda uwierzyć... Cóż, w tym roku znów wydrukuję obrazek, włożę go w kopertę i wyręczę C. po wigilijnej kolacji. Z pewnością się ucieszy, tak i jak i w poprzednim... Czasu nie mam zupełnie na nic, pracy i przygotowaniom do Wigilii poświęcam całą moją uwagę. W międzyczasie, mimochodem jakby(...)Duńczyka. Na specjalną prośbę C. przygotowałam je w wersji bezglutenowej, żeby mógł je zabrać do pracy (jedna z jego koleżanek ma alergię; zawsze mi przykro, gdy zabiera ze sobą ciasta z glutenem, a ona musi obejść się smakiem). Oczywiście, mieszankę mąk można zastąpić pszenną, będzie jej trzeba jednak dodać nieco więcej. Ciasteczka, wbrew pozorom, wcale nie są zbyt słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po tatarsku PRZEPIS TUTAJ Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po włosku PRZEPIS TUTAJ Wigilijne śledzie PRZEPIS TUTAJ Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej PRZEPIS TUTAJ Śledzie z warzywami w oleju PRZEPIS TUTAJ Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ Warstwowa sałatka śledziowa(...)żurawiną i rodzynkami oraz śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Wszystkie koreczki przebiłam wykałaczkami co ułatwiło ich konsumpcje na przyjęciu *** POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytem