Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka AgiDo świąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie
Magiczna kuchnia DariiZupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki wody sól łyżeczka oleju nadzienie: 1 płat karpia (ok 500g) 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki oleju sól pieprz tymianek Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na pół
Obiad gotowypewnością spróbuję ponownie. W optymistycznym nastroju polukrowałam pierniczki upieczone wczoraj i zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie kolejnej partii. Gdy wyciągnęłam nie wiem już którą blachę z piekarnika, zmiksowałam ciasto cynamonowe. Teraz się piecze, a ja mam chwilę wytchnienia... Niezbyt długą, bo muszę upiec jeszcze wielką blachę drømmekage i przygotować obiad na czas (który nie mam pojęcia, kiedy nadejdzie(...)razie starczy mi czasu, żeby opowiedzieć Wam o kolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeregularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę(...)jest to wymagająca forma ruchu, zatem po kilkunastominutowym odpoczynku można śmiało ruszać w teren. A metabolizm nieco się przyspieszy, umysł odświeży, humor poprawi. Spacer po kolacji wigilijnej nie powinien być jednak jedyną formą ruchu. Przecież w przeciągu całych Świąt można iść pobiegać (jeśli pozwala pogoda, chcoiaż dla chcącego nic trudnego), pojeździć na łyżwach, poćwiczyć w domu czy też
Katsuumi6 do 60 min Łatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki
PysiaGotuje.plwyjątkowe? A może po prostu siadając do wigilijnego stołu jesteśmy wyjątkowo głodni, bo przecież według tradycji jest to ostatni dzień postu.Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie dzień wigilijny był dla mnie najtrudniejszy do wytrzymania. Wstawaliśmy wcześniej, jedliśmy bardzo postne śniadanie, czego pilnował mój tata :) Kromeczka chlebka i cienko masełkiem - bo przecież jest post(...)wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania
Codzienna kuchnia niecodziennakapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej. Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście jeśli masz czas je zrobić. Z gotowymi też będzie pysznie! Składniki: kapusta(...)porcji kapusty z suszonymi grzybami przygotuj wg tego przepisu przesiej mąkę na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i wbij jajka, dodaj olej i zagnieć sprężyste, gładkie ciasto. Zapakuj w folię i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki rozwałkuj na stolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Początkowo na poziomie 1, przechodząc do najwyższego. Rozłożyć na ściereczce kuchennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka(...)ulubiona pora roku to... Wiosna 6. Pisze bloga bo ... Pomaga mi znalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja
Smaki EdytyŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkiKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
Korniszonkiłatwe i szybkie do przyrządzenia. Wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie wybranej słodkości, aby przejść do przepisu . 1. Kutia to tradycyjna przekąska, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Prosta do przygotowania i bardzo słodka. Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). 2. Ciasteczka przygotowane na mące krupczatce(...)takiej masy jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. 4. Makowa choinka , czyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru
UgotowaćMoja mama opowiadała mi kiedyś o pierniku, który piekła jej mama. Podobno żaden inny się z nim nie równał. Gdy znalazłam zeszyt babci z przepisami odszukałam
Dieta bez mlekaUSZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :) Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K. Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj(...)SKŁADNIKI: ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz do smaku 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie) ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko łyżka oliwy ok. 1 szklanka ciepłej wody mąka do posypania stolnicy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby leśne najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez
Moja Książka Kucharskajestem fanką babek. Zawsze kojarzyły mi się z suchym ciachem, do którego trzeba było wypić hektolitry kawy. Ta babka jest wilgotna, żółciutka i pachnąca. Nie może jej zabraknąć na Wigilijnym stole. Nie jestem fanką ajerkoniaku czy adwokata, ale ta babka z tym dodatkiem jest pyszna. Dodatkowo wykonanie zajmuje kilka chwil. Babka: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy
Kocham Czekoladę