ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:50/71)

Śliżyki Wigilijne 247

Śliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła mleko pół szklanki  25 g świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka sól 1 szczypta Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy(...)wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy z mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy resztę składników, cukier, śmietanę, żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy

Różowa kuchnia
Ptysie i tatar 125

Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia  nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest    TU . Ptysie  Składniki 1 szklanka(...)margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .  Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka

Eli Gotowanie
Racuchy drożdżowe na wodzie 151

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży     szczypta(...)resztą skła dników. Wo dę rozrobić z droż dżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokła dnie do połączenia skła ników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o drobinę oleju.Ciasto nakła dać łyżką namoczona każ dorazowo w zimnej wo dzie. Smażyć z obu stron. Wykła dać na papier do o dsączenia. Po przestu dzeniu posypać cukrem

ChilliJemy
Kryzysowa wigilia 154

wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i doprawiamy do smaku. Pizza choinkowa Ja wiem, że niby pizza to nie jest tradycyjna potrawa wigilijna, ale przyjrzyjcie się każdemu kawałkowi z osobna. Wygląda jak choinka. O ile oczywiście dobierze się odpowiednie składniki. Spełnia najważniejsze kryterium. Jest z mąki, a mąka z ziaren. To taka tradycja jeszcze(...)roku plony tychże były pokaźne. Składniki : - mąka  - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód

Kryzysowa Książka Kucharska
Roladka łososiowa 169

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz(...)dusić na małym ogniu około 4 minut, aż zmięknie. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i podzielić: 2/3 i 1/3. Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę.  Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę

Garniec Magalie
Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci 343

razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie!    Sałatka rybna Babci Jańci.   Składniki: 0,75 kg filetów z np. morszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka(...)cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego

Miksturownik
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 159

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;)  ale w tym roku będzie(...)zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki

Kolorowy Przepisownik
Piernik z marcepanem i powidłami 411

miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia.  Ostudzony piernik przeciąć w poprzek(...)gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
sok z kiszonych buraków – podstawowy 107

składniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą 122

Mąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z dodatkiem soczewicy. Pewnie nie zaryzykowałabym takim połączeniem, gdybym miała świadomość, że jej nie lubi, ale wiem że jest zupełnie inaczej. I miałam rację... Stwierdził, że gdybym mu nie powiedziała, nawet by się pewnie(...)tutaj o oleju rydzowym Semco, który zawiera mnóstwo kwasów nienasyconych, ma złotawy kolor i ciekawy, charakterystyczny, choć dla mnie łagodny smak. Przekonajcie się sami! Składniki na ok 40 sztuk Ciasto: 1 szklanka gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli +/- 400g mąki (w zależności od rodzaju mąki, ilość może się nieznacznie zmienić) 1 małe jajko Farsz: 10g suszonych grzybów leśnych ( u mnie

Kuchnia w czekoladzie
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 146

rodzinnego domu, więc na mamusine pierogi, krokiety, makowce, itp. nie mogę liczyć. Całe przygotowania spoczywają na moich barkach, co tak naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Już zaplanowałam, że "gwiazdą" wigilijnego stołu będą krokiety. Gdy tylko plan pojawił się w głowie, po kilku godzinach próbne krokiety przedświąteczne były gotowe do konsumpcji. Wyszły pyszne, ich przygotowanie nie sprawiło mi większych trudności(...)kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według  TEGO  przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Paszteciki z pieczarkami 138

większość gości przyjedzie z poza Warszawy. Chyba ze trzy dni zajęły nam negocjacje dogodnej dla wszystkich godziny... Następnie przyszedł czas na ustalenie menu - moja mama robi zupełnie inne dania wigilijne niż teściowa. Ja postanowiłam zrobić wszystko po swojemu czerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami(...)mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam

Kulinarne Inspiracje
Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 100

posprzątać dom, zrobić zakupy..." - rzuciłam wszystko i pojechałam. Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację" z menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne(...)Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie -  komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego

kolorowotorcikowo
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 206

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta(...)okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3-4 łyżki tłuszczu (olej, masło lub smalec) sól

Trzeci talerz
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 118

Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania