wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówBoże Narodzenie już za niecały miesiąc. Pozostało więc niewiele czasu, aby rozplanować przygotowania w taki sposób, żeby później, przy wigilijnej kolacji, nie myśleć tylko o zmęczeniu. Od wielu lat staram się planować święta czy inne imprezy, a odkąd to robię, to mniej nerwowo wychodzi na końcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wskazówkami(...)czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować
Codzienna kuchnia niecodziennadzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy(...)ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta.jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu
upichcicPierniczki to jeden z wielu świątecznych przysmaków, które warto przygotować wcześniej, chociaż nie daje to gwarancji, że nie zostaną zjedzone przed świętami :) Z podanych składników wyszło
KukuleczkiMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie
Kukuleczkiszpinakowa z wędzonym łososiem to świetna i smaczna przystawka. Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na zbliżające święta Bożego Narodzenia czy na kolację wigilijną. Jeżeli jesteście znudzeni przygotowywaniem co roku tych samych dań z ryb na Waszą świąteczną kolację, polecam zapoznać się z moim przepisem. Rolada składa się z wędzonego łososia co według tradycji(...)składnikami w misce. Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia. Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneUwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie
Różowa kuchniaBarszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzi, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Barcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta. Gorący
Kraina Miodem Płynącaozdobną śnieżynką będzie nie tylko smakował, ale też zachwycał oczy całą Rodzinę i przybyłych do Waszego domu Gości. U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem , bo zdjęcia rażą moje oczy(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty
Kuchnia w czekoladziePrzygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem. Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu(...)słodko-kwaśnej. Pora najwyższa tym bardziej, że takie śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych
Obiad gotowygrzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz: 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g(...)5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników
Księga-Smakuwyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu(...)swoją przyjaciółkę z młodości, Matyldę, która kilka lat temu wróciła do Rodzinne i zamieszkała u ciotki. Sprowadziła się sama, choć Alicja wiedziała, że Matylda wyszła za mąż. W wieczór wigilijny Ewa postanowiła odejść od Pawła, gdy ten spóźniał się na kolację. Miała dość tego, że mijali się w mieszkaniu i nie mieli już wspólnych zajęć, bo Paweł (lekarz) miał ciągle
Weekendy w domu i ogrodziesposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem(...)cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę
chili & sugarPodczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania. Po jakimś czasie i ja zaczęłam modyfikować wigilijne menu. Odważniej podchodziłam do tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze, bo inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki Karolkizamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek(...)zdjęciu), pozostawiając wzdłuż długości grzbietu i brzucha nienaruszony pas. Pozwoli to zachować rybę w ładnym kształcie w trakcie smażenia. Wymieszać mąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć
Sztuka gotowania w/g Samiry