godzinie znów dzwonek. Otwieram drzwi a tam talerz z rybą i karteczką. „Nie jestem dobrym kucharzem, ale zapewniam że jestem dobrym człowiekiem. Czy nie znalazło by się przy wigilijnym stole miejsce dla mnie i mojej ryby?” I tak to się zaczęło i trwa już 9 lat. Świąteczny cud. Chciałabym wygrać nagrodę dla męża. Może kulinarna książka mu pomoże i ugotuje(...)Nagroda za 3 miejsce: Pani Majka „Jaka jest moja ulubiona potrawa świąteczna? To niewątpliwie makowiec mojej babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię
Słodkie okruszkiWymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego. Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać jej, na tyle, na ile mi pozwoliła. A pozwalała na wiele :) Pod jej czujnym okiem nauczyłam się podstaw kuchni(...)różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg
Mango PapajaSernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM: 0,5
Kuchenne zapiski Edytyfarszu z kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region(...)niego nieco tej intensywności. Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy łyżkę lub 2 farszu (w zależności od wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż
Trzeci talerzliczną swoją rodzinę. Łącznie w pewnym momencie miała nas 13 wnucząt. ;-))) Była taką babcią, która każdego wnuczka zauważała, z każdym rozmawiała, czasami myliła nasze imiona hehehe. Ale podczas wieczerzy wigilijnej miała dla nas wszystkich prezenty. I musicie wiedzieć, że to był mój jedyny prawdziwy prezent na Święta, jaki wtedy dostawałam. Dawanie podarunków, nie było wtedy aż tak popularne. Mimo(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół
SMYKWKUCHNIJako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię(...)przez gęste sito. Kluseczki - Grzyby namaczamy na kilka godzin, a następnie obgotowujemy około 10 minut w małej ilości wody i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, ciasto powinno być kleiste, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z łyżką oleju. Moczymy we wrzątku przez chwilę łyżeczkę, po czym jej boczną krawędzią
Quinoa Raz!czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego bochenka(...)cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamacie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 50 sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki
Kuchnia w czekoladzieMoże jeszcze dokładkę? Jak widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave GirlKluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100
Gospodyni MiejskaDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami(...)przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem
Food Squaremigdał został znaleziony w wielkiej misce puddingu. Jednym słowem, wszystko poszło gładko, a goście byli zadowoleni, co udowodnili opuszczając nas o trzeciej nad ranem. Gdy w po wigilijną niedzielę wygrzebałam się w końcu spod kołdry, z lekkim smutkiem spojrzałam na choinkę. Niedługo trzeba ją będzie rozebrać. A taka jest przecież śliczna! Póki co - ciągle stoi. Nie mam serca(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto. uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami to jeden z moich ulubionych smaków świąt. Nie może jej zabraknąć na stole wigilijnym ani na kolejnych posiłkach Bożonarodzeniowych. Składniki jakie znajdują się w sałatce śledziowej to śledzie marnowane, ziemniaki, marchewka, cebulka, jajka ugotowane na twardo, buraczki. Inne nazwy tej sałatki to sałatka śledziowa Szuba bądź śledzie pod pierzynką (wtedy składniki poukładane(...)kilka godzin, by smaki przeszły. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu
To Musisz Wiedziećwygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe
Plate of Joy