ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:57/71)

Piernik Bożonarodzeniowy 495

Uwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie

Różowa kuchnia
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 197

Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzi, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Barcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta. Gorący

Kraina Miodem Płynąca
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 197

ozdobną śnieżynką będzie nie tylko smakował, ale też zachwycał oczy całą Rodzinę i przybyłych do Waszego domu Gości.  U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem , bo zdjęcia rażą moje oczy(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty

Kuchnia w czekoladzie
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 158

Przygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem.  Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu(...)słodko-kwaśnej. Pora najwyższa tym bardziej, że takie śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych

Obiad gotowy
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 441

grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.   Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz: 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g(...)5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników

Księga-Smaku
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 150

wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu(...)swoją przyjaciółkę z młodości, Matyldę, która kilka lat temu wróciła do Rodzinne i zamieszkała u ciotki. Sprowadziła się sama, choć Alicja wiedziała, że Matylda wyszła za mąż. W wieczór wigilijny Ewa postanowiła odejść od Pawła, gdy ten spóźniał się na kolację. Miała dość tego, że mijali się w mieszkaniu i nie mieli już wspólnych zajęć, bo Paweł (lekarz) miał ciągle

Weekendy w domu i ogrodzie
wigilijne uszka z grzybami 440

sposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem(...)cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę

chili & sugar
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 170

Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania.  Po jakimś czasie i ja zaczęłam modyfikować wigilijne menu. Odważniej podchodziłam do tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze, bo inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 180

zamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek(...)zdjęciu), pozostawiając wzdłuż długości grzbietu i brzucha nienaruszony pas. Pozwoli to zachować rybę w ładnym kształcie w trakcie smażenia. Wymieszać mąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje się także dla dzieci. Za to uszka(...)grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 1 mała cebula sól pieprz Mąkę przesiać do miski, cienkim strumieniem wlewać wodę, cały czas mieszając. Po chwili dodać żółtko, olej, wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić, żeby odpoczęło. Cebulę bardzo drobniutko posiekać. Grzyby oczyścić (jeżeli trzeba rozmrozić),jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Na 1 łyżce oleju zeszklić cebulę dodać grzyby, przesmażyć

Pełny talerz
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 130

utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak(...)pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną

Truskawkowa Fiesta
Menu na Wigilię 4208

wieczerza rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawią w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy. Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana(...)Słodkości: 1.        Domowe pierniczki 2.        Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową . Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu

Ugotować
Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 205

Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka(...)Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotowanie łazanek. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać małą foremką gwiazdki. Gotować na średnim ogniu  do miękkości

Czerwień i błękit
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 174

Świąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga, jakże(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 165

Każda rodzina ma własne tradycje związane z przygotowaniem i świętowaniem Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu poza tymi postnymi potrawami, które stanowiły  o wyjątkowości wieczerzy wigilijnej były też potrawy na kolejne dni odpoczynku. Mama zawsze gotowała bigos, na święta szczególnie bogaty, mięsny i sycący. Jako dziecko  nie byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem, jak wartościową stanowił potrawę, pozwalał(...)Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii

I tu będę miała takie te