województwie lubelskim, zwłaszcza w okolicach Włodawy, gdzie w okresie 20-lecia międzywojennego Żydzi stanowili około 60% ludności. W 2010 roku piernik żydowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Pierwsze ciasta miodowe trafiły do Europy dzięki armeńskim mnichom prawdopodobnie około 1000 roku i rozprzestrzeniły się po całym kontynencie za sprawą żydowskich kupców. Już w średniowieczu pierniki były popularnym podarunkiem dla ukochanej(...)bazuje na wywodzącym się z Austrii przepisie na piernik żydowski z dodatkiem kawy. Ja zdecydowałam się na przepis zbliżony do francuskiego le pain d'épices z dodatkiem mąki żytniej. Wigilijny piernik po żydowsku z mąką żytnią jest moim zdaniem smaczniejszy. Żydowski 5780 rok rozpoczął się we wrześniu, mimo to składamy Wam choć spóźnione, to płynące z głębi serca życzenia słodkiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania: Grzybki(...)Przekładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła, solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy
Podróż w kulinariajako bazę do stworzenia własnego śledziowego dania. Co byście powiedzieli na dodatek rodzynek lub żurawiny? A może pomarańczy? A jak Wy lubicie przyrządzać śledzie? Czy macie przepis na śledzia wigilijnego, który musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy(...)kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak o mały akcencik nowości. Być może w tym roku będą to krokiety wigilijne po rusku, które zrobiłam z przepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam je na próbę w wersji z kawałeczkami boczku, Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Nie dziwię mu się, bo były pyszne(...)plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami
W mojej kuchniprzedstawiam przepis na pyszną zupę migdałową. Zupę tę robiłam pierwszy raz w życiu i od razu podbiła kubki smakowe moje i moich domowników. Zupa migdałowa to doskonała propozycja na wigilijny stół. Podałam ją z chrupiącym groszkiem ptysiowym firmy Brześć. SKŁADNIKI: 700 ml mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki(...)wierzchu posypuję płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy wykorzystałam pyszny groszek ptysiowy firmy Brześć. Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy
Tradycyjna kuchnia Kasiwaniliowych ciasteczek Vanillekipferl: Z podanych wyżej składników zagniatamy szybko ciasto. Najlepiej hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut do 1 godziny. Ciasto kroimy na plastry, z których formujemy wałki o grubości palca (turlamy po blacie podobnie jak kopytka), Następnie kroimy je na kawałki o długości około 2 cm, każdy kawałek formujemy(...)cukrem waniliowym lub zwykłym. Obtaczamy w nim jeszcze gorące ciasteczka, następnie odkładamy je aby ostygły. Przechowujemy w puszce lub szklanym pojemniku. (Źródło: kochbar.de) Jeśli szukasz przepisów na 12 potraw wigilijnych kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na wigilijne śledzie kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na słodkości na Boże Narodzenie kliknij w ten link . Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier puder, wiórki kokosowe) Ciasto na pierniki rozwałkowałam na ok. 1 cm placek. Następnie powycinałam z niego gwiazdki w 3 różnych rozmiarach (małe, średnie i większe, tak aby były po 2 na każdą warstwę choinki(...)Podobno zrobiłam z pozostałymi wielkościami. Na koniec zrobiłam niezdarny kleks z lukru, coś na kształt czubka. Całość obsypałam wiórkami imitującymi śnieg. Choinki początkowo można potraktować jako dekorację stołu wigilijnego, a potem po prostu zjeść
bastalenakrokami i to chyba nie jest dla nikogo nowość. Dla mnie jednak ten czas pędzie w zawrotnym tempie i ani się spojrzę a za chwilę będę siedziała już przy wigilijnym stole. Temat moich ulubionych Świąt poruszam na tym blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości(...)jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
Mango PapajaDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWigilijne menu kojarzy się gł ó wnie ze śledziami i karpiem. Nie poznałam osoby, która nie przepadałaby za śledziami. Natomiast karp ma swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Dlatego dla osób, które tak jak ja nie przepadają za karpiem ;) stworzyłam post, w którym zebrałam 10 przepisów na rybne dania lub przekąski z łososia, tuńczyka, dorsza(...)serie di proposte a base di salmone, orata, tonno e merluzzo. Mi auguro che ognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią
La grande e la piccola cuocaLepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i suszonymi grzybami. Zawsze zapas pierożków dostawałam od mamy ale dostałam cały słój suszonych grzybów więc pierożki zrobiłam sama.składniki:ciasto700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa400 ml wrzącej wody4 łyżki margarynyszczypta(...)pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto
Monia miesza i gotujedanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu
Niedzielny kucharz