Święta. No i są. Tuż za progiem. W domach pewnie praca wre, trzeba przecież przygotować wigilijne i świąteczne dania. Ja od jutra poświęcam czas TYLKO moim najbliższym. Ponieważ grudzień to było pasmo problemów zawodowych i prywatnych, tych kilka wyjątkowych dni jest zarezerwowanych na odpoczynek, regenerację zdrowia i wspólne bycie razem. Cieszę się na te święta. Naprawdę. Mam nadzieję, że będą(...)kokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Stopniowo dodawać
W mojej kuchniUwielbiam żurawinę – czy w drinku , czy w cieście , czy podaną do mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi
Karo in the KitchenBiały kruchy opłatek. Edyta Guhl. Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny, przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie, ludzie gniazda wspólnego łamią chleb
dolcevitainmykitchenPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami
Basia w kuchnimiałam jeść tylko sałatki? To jest druga z potraw, którą postaram się wpleść w nasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać! Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej 110 ml wrzącej wody 30 gramów masła
Mango Papajatakim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych
Oka w rosole czyli KaFka gotujeilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 1 szklanka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!moim blogu, a mianowicie dodaję przepis na . . . śledzie ! :) Zawsze są ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta a dzisiaj niespodzianka :D Hmm ... zbliżają się święta i może akurat ten przepis kogoś zainteresuje, u mnie to jest jedna z potraw która zagości na wigilijnym stole :) Oczywiście będzie jak zawsze stos jedzenia, ale to Wam uwiecznię na zdjęciach i pokażę
charlotte gotujeGotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta) Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały. Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz. Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem
Proste Potrawywysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniUszka z grzybami Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku
Blog z ApetytemW każdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to
Różowa kuchniaKrokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami
Słodka Stronaroku do samodzielnego przygotowania wieczerzy wigilijnej więc miałam naprawdę dużo pracy. Już od dosyć dawna planowałam zrobienie chleba... takiego domowego. Długo zastanawiałam się nad tym czy to się uda i jak możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać
vaniliowoczekoladowaPierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia
Szalona Kuchnia Eweliny