barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki(...)celu wykorzystałam wąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny . SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach
nietylkopasta.plWigilia już za 2 tygodnie. Nie wiem jak Wy, ale ja już planuję powoli zakupy składników do wigilijny i świątecznych potraw. Planuję też przede wszystkim menu bo co roku pojawia się na naszym stole kilka żelaznych pozycji, ale też zawsze zrobię kilka nowych rzeczy. Niektóre potrawy pojawiają się świątecznie co 2-3 lata bo przecież wszystkiego(...)czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne. Zapraszam - wybierajcie i korzystajcie a jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się odpowiedzieć
Smaczna Pyzaczego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie(...)pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach
Niebieski kubek z kawadań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól i pieprz
Gotuję TestujęWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ: 1 kg mąki 150 - 200 g suszonych grzybów 1.5 szklanka ciepłej wody* 2 małe cebule 1 żółtko 1 łyżka
Kuchnia od dwojgaracji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu
Tradycyjna KuchniaPoznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi(...)twaróg zgliwiały. Składniki na farsz: 1 kostka twarogu tłustego 4 ziemniaki sól morska do smaku Kamis 6 plastry wędzonego boczku 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dolewamy stopniowo wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch
Kulinarna PatilogiaBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny
królestwo garówŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu
Smakowity Blog Kulinarnygotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy(...)Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem. Z ciastami, jak ze wszystkim, nasz organizm sobie poradzi pod warunkiem, że zachowamy umiar. Jeden lub dwa kawałki ciasta nie wpłyną na naszą wagę, a na pewno poprawią samopoczucie. Jak nie zjeść za dużo Kiedy już zasiądziemy za stołem, nadal mamy wpływ na to, ile zjemy. Można spróbować każdej
Szybko Tanio Smacznieskładniki na naleśniki ok. 16 cm średnicy (ok. 18 szt.): 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego
Domowy Smak Jedzeniadoskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętaką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej kutii albo świątecznym keksie.Aby rozpocząć przygotowania do makowca, należy wybrać mak, którego użyjemy(...)Jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego.Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowaSkładniki:ciasto 20 dag mąki pszennej8 dag margaryny2,5 dag drożdży świeżych2 łyżki gęstej
Smakołyki Bereniki