Dzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowatradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów. Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz
Passion of Cookingkocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany
VioletoweKucharzenieŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam.Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami:Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZachęcam do skorzystania z przepisu na ziemniaki z olejem lnianym, które są jedną z głównych potraw podczas kolacji Wigilijnej w moim domu. Tradycyjnie podawane z
RAROSSAupiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć
Ciasta z tradycjamiNiemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów
Nastoletnie Wypiekaniekształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem? :D * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto piernikowe: 150 g masła 150 g miodu 50 ml mleka 100 g brązowego cukru 3 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżki
Food SquareWigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm · 6 jajek · 1 szklanka cukru · 2 szklanki mąki pszennej
Kulinarna Chwilawiem jak u was ale mój mąż przepada za krokietami, ja tez z resztą . Ten zapach suszonego grzybka, cudo.Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia
Różowa kuchniapropozycje ryby na ciepło. Jest to mintaj ale możecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów
Maślane ciasteczkoDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką
Zakręcony Widelecpołowa sukcesu w wigilijny dzień.ŚledzieOsobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej.Ciasto na tartęCiasto to nie różni się od klasycznego ciasta na tartę. A to przecież może leżakować w lodówce, rozłożone(...)jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe.Zupa grzybowa i czerwony barszczGrzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania
bastalenaSkładniki na ok. 60 ciasteczek: Ciasto: – 25 dag masła – 3 szkl. mąki – 2 jajka – 1/2 szkl.cukru – 1 łyżka octu – 1/2
Dietologia.com.pl - ciekawe przepisy i diety