ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:15/71)

Wigilia w królestwie garów 147

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem   ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

królestwo garów
Jedzmy polskie jabłka 182

jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu

Moja Delicja
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 279

które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy(...)leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić

Dieta bez mleka
Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste 198

niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja) jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia i sprzątanie kuchni dla dania, którego raczej nie zjemy więcej niż jedno na osobę. Nie zapominajmy też, że raviolo trzeba zjeść od razu po wyjęciu z garnka(...)rady zrobić większej ilości na zapas. Wszystkie te wymówki zniknęły, kiedy zdałam sobie sprawę, że takie raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki. Ciasto na pierogi możemy jednak zrecyklować i przerobić

Ugotowane pozamiatane
Makowiec zawijany 838

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak przygotować kutię? 206

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 691

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie porcje, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Gdy będzie się chłodzić, szykujemy nadzienie. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy z soku i kroimy ją ostrym nożem na mniejsze

Karo in the Kitchen
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne 255

przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie P.s. A przepis na pyszne wigilijne uszka już niedługo na blogu Składniki: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Uwaga! Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). Na początku

Słodkie okruszki
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 209

się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej

Czarnawisienka
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 193

się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100 g gorzkiej czekolady

Czarnawisienka
Makowiec 150

makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek

Zasmakuj Kuchni
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 203

- składniki: ciasto: 150 g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 50 ml wody sólfarsz: 70 g grzybów namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych

Z Kuchni Do Kuchni
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1129

Na większości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :)Mam

Niezły Młynek
Pierogi ruskie 370

Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada. Pojawią się u nas również na wigilijnym stole. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne i ładnie się

My simple kitchen