Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie(...)godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :)Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle
Ratunku obiadTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy z podsmażoną cebulką. Ja w tym czasie wykazuję się siłą i zagniatam ciasto. Potem zaparzamy herbatę, wyjmujemy stolnicę, posypujemy ją mąką i zabieramy się do lepienia. W tle lecą kolędy z programu pierwszego radia, które pomagają poczuć świąteczny nastrój i wlepić go trochę(...)czekam z wytęsknieniem na Wigilię, aby znów się do nich dobrać. Wspólne lepienie uszu to nasza tradycja. A Wy, lepicie sami uszka do wigilijnego barszczu? * SKŁADNIKI na 6 porcji (ok. 50 uszek) Ciasto na uszka: 300 g mąki pszennej 150 ml wrzątku 1 łyżka oleju lub miękkiego masła ½ łyżeczki soli Farsz grzybowy: 50 g suszonych grzybów, np. borowików 1 cebula
Food SquareKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu
Kuchnia MagdaLenyKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu
Kuchnia MagdaLenyDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało nam się dotrzeć do źródeł przepisów) pokolenia, piekącą ten orzechowiec. Jego zapach znam od zawsze - poznałam go mając kilka miesięcy i przez tyle lat zawsze zachwyca mnie tak samo(...)uspokaja, daje mi poczucie bezpieczeństwa. W okresie świątecznym zawsze muszę go upiec. To orzechowiec - symbol. Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych
Posadzone i zjedzoneTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz
Tradycyjna KuchniaDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut. *Moje ciasto po wyjęciu
Chilli Czosnek i OliwaChwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej
RAROSSAkwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie(...)zarumieni. Studzić na kratce.Paszteciki z powodzeniem można upiec 2 tygodnie przed świętami, potem wystarczy wyjąć je na kilka godzin przed kolacją Wigilijną do rozmrożenia, a przed samym podaniem na stół – wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie tak samo świeże, puszyste, jak zaraz po upieczeniu.Źródło: atinabc.blox.pl
Świat Domowej KuchniŁosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy
La grande e la piccola cuocasłodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo
Smakowite DaniaPierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto(...)maśle 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić ugotowane grzyby 7. Do kapusty dodać ugotowane grzyby 8. Przygotować ciasto 9. Skleić pierogi i ugotować 10. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką Poprzedni 1 z 10 Następny A Wy jakie tradycyjne dania wigilijne przygotowujecie? Artykuł Pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz
pieprzny smaczekJeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka
Mango PapajaCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
królestwo garówjabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu
Moja Delicja