ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:22/71)

Krokiety z kapustą i grzybami 378

Krokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 213

Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 196

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta

Moniki Smakołyki
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 203

podaje się do postnego wigilijnego barszczu? Co przygotować zamist tradycyjnych uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką. Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć(...)ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczkąi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Czekamy około 30-60 min. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części.  Przy dłuższych bokach wykładamy farsz ( patrz zdjęcie poniżej) następnie każdą

Rusty Fork
Kulebiak z kapustą i grzybami 120

chwilę odrywamy się od słodkości Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami Najczęściej przygotowujemy go w pierwszy dzień świąt jako dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży

PatiGotuje
Sernik z bakaliami 140

mieszankę suszonych owoców tzw. mieszankę kompotową . Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawa” Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki

PatiGotuje
Wigilijny karp smażony. 166

pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne(...)wcale nie było najważniejsze. Ważny był ten klimat, wspólnie spędzone chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa

Rozpustne gotowanie
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 219

Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
BIGOS WIGILIJNY 556

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijne knysze do barszczu 162

ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych

MamaOskarka
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1766

Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wianki z precelków. 104

Dekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły

dolcevitainmykitchen
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 113

http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do

Moja Delicja
Makowiec w cieście półfrancuskim 145

Wokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie bo kocham Święta, niemal tak bardzo jak kiedy byłam małym dzieckiem. Nadal mają dla mnie ten sam urok i magię. Teraz z mieniło się tylko to, że jako dorosła osoba(...)wyczekuję tylko tego jednego dnia a staram się przeżywać cały ten okres poprzedzający Święta. Wspólne piernikowanie, dekorowanie, postanowienia adwentowe.. to wszystko pozwala mi cieszyć się tym pięknym okresem. Ciasto półfrancuskie jest wymagające, należy włożyć w nie sporo serca i cierpliwości. Mogę Was natomiast zapewnić, że cały ten trud jaki włożycie w przygotowanie z pewnością wróci do Was w postaci

Mango Papaja
Kiszona kapusta 155

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania