ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:7/71)

Wigilijny kulebiak 254

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na piernik w czekoladzie 116

Święta tuż tuż, czas zabrać się za organizację wigilijnych potraw i oczywiście ciast. Dlatego dzisiaj, mam dla Was przepis na piernik w czekoladzie, który w zeszłym roku po raz pierwszy zagościł w moim domu. Piernik jest niezwykle aromatyczny, lekko wilgotny w środku i oczywiście pyszny. Dla miłośników słodkości, na pewno okaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście

Rozdomowiona
Piernik staropolski 309

dzieje tego pysznego ciastka będziecie mogli np. stworzyć prawdziwego piernika, z pieprzem, takie jak dawniej na stołach dodawali do wszelkich potraw”. Koniec. Jeżeli jeszcze się zastanawiacie, jakie ciasto zagości na Waszym wigilijnym stole, to polecam właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski

mojewypiekiinietylko
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 134

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy

słodki bratek
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5110

kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami.   Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem.  SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g.  jaja średnie

Kuchnia Paulettes
Świąteczne rogaliki działu IT 144

nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie

Kocham Czekoladę
Nadziewane obwarzanki 205

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki margaryny 50 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Muffinki z kapustą i grzybami. 181

redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru

Nie tylko w kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 226

rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY

Z Majeczką w kuchni
Wigilijna gwiazda makowa 333

W Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja

Niezły Młynek
Sałatka rybna na święta 2246

rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól

Co w głowie piszczy
Zupa z zielonych gąsek 220

najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2  ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 216

Gnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie są: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie

Niedzielny kucharz
Piernik staropolski długo dojrzewający 142

nieubłaganie - więc pomału zaczynam odczuwać przedświąteczną gorączkę :) W tym roku zdecydowałam się na prawdziwy, staropolski piernik przekładany powidłami. To wyjątkowe przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego nie powinno zabraknąć na żadnym Wigilijnym stole. Piernik można przełożyć konfiturą, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, ponieważ piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni

Świat Ciasta
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 108

Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku(...)postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 111

Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku(...)postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc

Niedzielny kucharz
Kulebiak z kapustą i grzybami 190

pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży,2 szklanki mąki pszennej,2 żółtka,80g margaryny,1/2 łyżeczki soli,szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,1/2 szklanki ciepłego mleka. Drożdże zmieszać

Z miłości do słodkości
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 133

kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy

Podróż w kulinaria
Jak przygotować wigilijny stół 115

innych noży większą powierzchnią do smarowania i tępą krawędzią. Pieczywa podczas wigilijnej kolacji nie kroimy, ale zgodnie z tradycją chrześcijańską łamiemy. Nad talerzem układamy przeciwstawnie łyżeczkę i widelczyk do deseru, ząbki widelczyka kierując w prawą stronę, a czerpak łyżeczki w lewą. Świąteczne sernikiki,  makowce i inne ciasta serwujemy na paterze Może się zdarzyć, że będziemy mieć więcej gości(...)dziadkach nie znajdziecie wzorów, które są dostępne także dziś. Wesołych świąt! Ps. Mam nadzieję, że udało mi się choć częściowo odpowiedzieć na postawione w tytule pytanie Jak przygotować wigilijny stół

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MAKOWIEC JAPOŃSKI 135

japońskiego, nigdy wcześniej go nie jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu

słodki bratek
Krokiety z pieczarkami i serem 387

krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża(...)szkl.mleka, 1 szkl.wody gazowanej 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia Przygotowanie naleśników: Jajka ubijamy z solą, dodajemy mąkę, po 1 szkl. wody gazowanej i mleka, dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto ma być lejące, ale nie rzadkie, smażymy naleśniki na gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania