ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:249/500)

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 184

brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą część rozwałkowujemy na 2/3 mm i wykładamy nim dno i brzegi formy - wkładamy do lodówki na 2 godziny. Sernik: Jajka ucieramy z cukrem aż się rozpuści po czym dodajemy porcjami

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka owsiane domowe do kawy 221

migdałów Przygotowanie: W pierwszej misce wsypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. W następnej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy żółtka. W trakcie miksowania, powoli dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę mąki z płatkami.Ciasto powinno zacząć łączyć się w niewielkie kulki. Wtedy należy wmieszać dodatki mikserem lub łyżką. Z ciasta formujemy kulki

Smaczne Potrawy
Proste Czekoladowe Ciasto 404

kakao (opcjonalnie)Polewa:100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)50 g masłaProste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy czekoladę

Słodka Strona
Mazurek makowy 170

pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną.  Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie

Taste Therapy
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 205

Mleko podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami  i esencję. Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę

Kulinarne przygody Gatity
Maślane ciasto z wiśniami 108

Maślane ciasto z wiśniami Pyszne i wilgotne ciasto łaciate z wiśniami, które długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!     Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 4 jajka 1 szklanka wody gazowanej 350g cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki kakao 300g wydrylowanych wiśni       *** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy(...)odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę *** *** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dno foremki (moja

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z kruszonką 163

kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni(...)wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy.Do robota kuchennego (albo do miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa  będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka orzechowe 168

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do

W kuchennym oknie Ewy
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 164

dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest(...)dodajemy bakalie. (Rodzynki najlepiej sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito, a następnie wymieszać razem z mąką i dodać do masy serowej – wtedy nie opadną na dno). Masę serowa wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C (jeśli ciasto jest pieczone w większej blaszce, czas pieczenia skracamy). Około 10 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy masę kokosową. Białka ubijamy

Smakowy Raj
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 144

kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml  wody -2 łyżki masła lub margaryny(...)być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże,  masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Łączymy oba rodzaje mąki  i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia 6427

herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem(...)zgęstnienia masy. Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania. Składanie: Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * wiórki ciemne-  Słodki Świat

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki z cukinii 124

cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp(...)u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szt ser brie Sposób przygotowania Cukinię ucieramy na tarce o drobnych oczkach

Kucharzyca
Cukinia raz, cukinia dwa 137

cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp(...)u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szt ser brie Sposób przygotowania Cukinię ucieramy na tarce o drobnych oczkach

Kucharzyca
,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI” 105

soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy

Podróż w kulinaria
Ciasto Dobosza 254

masłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Każdy placek pieczemy ok 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade. Krem:  1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy(...)budyń i mąkę . Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao. Radzę wsypywać kakao partiami i próbować czy gorzkość masy nam odpowiada . Ostudzone placki przekładamy masą, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekolada. Smacznego

Cynamonowe szczęście