Prosty jabłecznik z cynamonem. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. W sezonie, gdy jabłek mamy pod dostatkiem, po prostu nie może zabraknąć na stole takiego wypieku. Dzisiejszy jabłecznik upiekłam na wizytę mojej rodziny. Moja siostra bardzo lubi takie ciasta. Nie ma jak domowy jabłecznik pachnący cynamonem i filiżanka wyśmienitej kawy. Zgodzicie się? Dziś na stole(...)wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy nasze jabłka, mieszamy łyżką. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy łyżka
Słodkie okruszkiKolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten). Ciasto jest lekko pikantne. 2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy 2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę pół łyżeczki cynamonu Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon
AZgotuj!ciasta z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone pysznym kremem. Ciasto Migdałek to propozycja idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli poszukujecie pomysłu na pyszny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem i smakiem, to ciasto migdałek spełni wasze oczekiwania. CIASTO MIGDAŁEK – PRZEPIS Składniki Ciasto(...)białek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 150 g płatków migdałowych * szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Przygotowanie 1. Składniki na ciasto dobrze zagniatamy i dzielmy na trzy części. 2. Każdy kawałek ciasta rozprowadzamy na blaszce (24×36) wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru pudru. 4. Następnie
Alle Dobre!ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać, inaczej się przypali. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie margarynę ucieramy, czyli łączymy mikserem na wolnych obrotach z cukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic
Kolizje Smakówbuteleczka olejku waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!bloga Dorotki . Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 125 g margaryny; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem(...)masę. Dodać żółtka i nadal ucierać. Cały czas ucierając do masy wlewać powoli śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić
In my kitchenciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę(...)częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia. Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, ułożyć na masie serowej, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki , najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiPrzyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :) 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0/5 szklanki mąki kasztanowej 0/5 szklanki mąki gryczanej 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg 2 łyżki surowego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 szklanki cukru palmowego(...)jajka 0/5 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru duża gruszka Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypujemy wierzch
Mienta blogjabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta(...)Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość
Mango Papajacukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon(...)rozkładamy na dwa talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy, rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Wszystkie blaty odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując. Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta.Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy
Czerwona Porzeczkaprzesadzić ;)) Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone już orzechy (trzeba je nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała
kuchcikowniastwierdziliśmy, że masa jest trochę za słodka więc dla tych którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy uprasza się o zmniejszenie ilości cukru w podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki:ciasto:60 g kakao200 ml wrzącej wody90 g masła200 g cukruszczypta soli2 jajka150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia70g czekolady gorzkiejmasa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone100 ml śmietanki(...)proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. W kąpieli wodnej rozpuścić masło. Przelać do miski i ucierać razem z cukrem do białości, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodać ostudzone kakao z czekoladą a na końcu wymieszane wcześniej mąki. Gotowe ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie dzielimy
ciastkarnia na kruchym spodzieEmiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)opakowania śmietan-fixu Dodatkowo: 8 nektarynek Listki mięty Okrągła gofrownica Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone
Bajeczna Kuchniarondelku. Po pierwszym wrzeniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tle