ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:266/500)

JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY 201

smaczny.  Składniki na ciasto kruche: 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 budynie 1 cytryna 6 jaj Ciasto posiekać nożem do uzyskania(...)obrotach. Następnie dodajemy budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki. Zapiec w 180 o C na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec

Słodki Zakątek
wuzetka :-) 205

przepis na dużą blaszkę  SKŁADNIKI  CIASTO:  6 jajek 1 szklanka cukru 1,5  szklanki mąki 4 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wrzątku Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie mąkę wraz z kakao mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowiec na cieście cytrynowym 232

żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część

Gotuj Z Muzyką
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 467

już Szarlotką MamySzarlotką z czekoladąKrólewską szarlotką z bitą śmietanąi taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier

Ostra na Słodko
Makownik drożdżowy 192

śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem(...)waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
babeczki cytrynowe 137

łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy

ciasta i desery czyli na słodko
PIERNIK SUŁTAŃSKI 256

czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu

RAROSSA
Śliwkowy piernik (piernik ze śliwkami, ciasto ze śliwkami) 194

Ciasto cudownie aromatyczne, przyjemnie wilgotne i niezwykle słodkie. Zapraszam na przepyszny, śliwkowy piernik! :-) Ciasto szybko się robi i szybko znika z talerza. Ze względu na mocną słodycz idealne do gorzkiej kawy czy też herbaty. SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki miodu(...)śliwek węgierek - 2 łyżeczki cynamonu Śliwki kroję na kawałeczki, posypuję cynamonem. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i dżem śliwkowy. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję pokrojone śliwki. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 50 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 172

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)się rozpuszczą . Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru na prawie białą masę . Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone drożdże . Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i wlewamy wystudzoną margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut . Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę  na wierzchu układamy umyte

Smakowite Dania
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 173

manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :).Składniki: (ok. 20 bułeczek)Ciasto:3 szklanki mąkiszklanka mleka25 g drożdżyjajko (rozmącone)4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki letniej wodyżółtko do wysmarowania bułeczekMasa:300 g serka waniliowego z laską(...)Wszystko wymieszać, i dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić, aż porządnie wyrośnie.Masa:Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami na przemian serek, z kaszą manną. Oraz wystudzone masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać jeszcze łyżkę kaszy.Nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze porcję (odrywając po kawałku i tworząc kółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy

Moje pyszne gotowanie
Piernik na miodzie 189

łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym

Gorący kąsek
Szybkie ciasto z malinami. 324

proponuję takie proste, smaczne ciasto.  Na weekend będzie super :) Składniki : 1 i 1/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej- tortowej 4 jajka 250 g masła lub margaryny Kasi 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka malin, może być ciut więcej Przygotowanie : Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić Po wystudzeniu dodawać po jednym żółtku i ucierać Wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem(...)Piec w temp. 170-180 *C przez około 40 min.                                    Moje ciasto było pieczone w prodiżu, średnica 24 cm.                                     Robi się je bardzo, bardzo

Proste Potrawy
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 307

600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut

Smakowy Raj
Najlepsze ciasto cytrynowe 177

Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na święta pojechać do Polski, dlatego zaczęłam je piec sama. Nie jest to niestety ciasto niskokaloryczne, ale naprawdę warto zgrzeszyć :) Ja zazwyczaj robię je z 1,5 porcji żeby było wyższe. Gorąco polecam :) Składniki(...)żółtko sok i otarta skórka z połowy cytryny Utrzeć masło z cukrem (ucierać do momentu aż cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch

kuchnia doski
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 163

koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne(...)wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło ucieramy z cukrem, tylko do połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy

Karo in the Kitchen
Zebra przekładana śmietaną 130

polewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki  2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka  szklanka cukru  1 budyń  cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie

Mój Smak