nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier(...)czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami
Kuchnia BeatyPyszne i dość proste w przygotowaniu ciasto z wieloma wspaniałymi warstwami. Ciasto nie na darmo nosi taką nazwę, faktycznie jest bajeczne... Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: 0,5 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej 0,5 dużego opakowania herbatników 20 dag okrągłych biszkoptów BUDYŃ: 2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy (40 g) po 1 łyżeczce(...)wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę, dodajemy pokrojone na małe części masło. Budyń ucieramy mikserem do momentu aż masło się zmiksuje. Budyń wylewamy na konfiturę. Wyrównujemy. Każdy biszkopt moczymy w kawie i układamy na budyniu. Jeśli trzeba przycinamy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aż budyń wystygnie. KREM ŚMIETANOWY: Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy. Śmietankę
Pani na desermąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy(...)sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy
słodki bratekwypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie(...)cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać
Na słodko lub wytrawnieroztopione masło oraz pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Mak wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyszklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty(...)można zdjąć z folii i przełożyć do szczelnego, suchego pojemnika. Cukrowe perełki możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronaplasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniabakalie CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta
My Culinary ArtPiernik z jabłkami to wyjątkowe, wilgotne i smaczne ciasto. Można upiec je na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Świeżość zachowuje kilka dni, polecam przepis. SKŁADNIKI : 3 jajka 250 g mąki tortowej (są to 2 szklanki ) 1/2 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijamy ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno, odkładamy je na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej. Wsypujemy kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubita pianę. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy aż połączą się z ciastem. Formę keksową o dowolnym rozmiarze ( tylko mniejszą
Kulinarne Fantazje Marioliulubione ciasto mojego Smakosza. Kiedyś myślałam, że na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć ;) bo jej przygotowanie jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego, najważniejsze, żeby się odważyć i wypróbować, a potem już tylko cieszyć się efektem. Tym razem przygotowałam karpatkę z wiśniami, które wspaniale smakują razem z aksamitnym kremem na bazie masła i budyniu. Karpatka z wiśniami Składniki Ciasto(...)jedną blachę, wówczas najpierw rozsmarowujemy na blaszce jedną część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut aż ciasto będzie miało rumiany kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z blaszki i w taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przygotowujemy krem
Na kulinarnym poligoniezdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 26x34cm): 1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta) cynamon 250 g masła / margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Kuchnia domowa Aniwyjaśnijmy dwie sprawy: Proszku jest dużo, gdyż musimy unieść ciężkie i kleiste ciasto. Nie zamieniam części proszku na sodę, bo nie znoszę sody w ciastach. Tej ilości proszku nie czuć, a ciasto jest lżejsze i ładnie rośnie podczas smażenia. Wódka – dodatek wódki do ciasta sprawia, że ciasto nie chłonie przy smażeniu sporych ilości oleju. Można ponoć zastąpić octem, ale nigdy(...)polecam. Czasem zastępuje wódkę rumem i też jest pięknie. Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka i cukier ucieramy na jednolitą masę. W Tefal Companion – zakładamy nóż do wyrabiania, ustawiamy obroty 7 i ucieramy około minuty. Dodajemy partiami mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. W Tefal Companion robimy to na obrotach 5. Dodajemy alkohol, skórkę
ladykitchenDzisiejszy tydzień nie mogę zapisać do udanych, kontuzja kostki sprawiła, ze utknęłam na sofie. Oczywiście pierwszą myślą było: " i jak ja teraz będę ćwiczyć?!" myślę
ciastkarnia na kruchym spodziekilka sztuk orzechów drobno posiekanych garść mieszanki keksowej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masło będzie już utarte dodajemy nie przerywając ubijania po jednym jajku. Kiedy jajka będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką
Lili w kuchniprzygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem
Słodkie Przyjemności