ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:257/500)

Drożdżowa baba czekoladowa 183

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto

Apetyczna babeczka
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1477

leciutkie.  Robi się je w zasadzie tak samo jak wszystkie pączki, ale ciasto zawiera jeden nietypowy składnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5  szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania(...)mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Murzynek królweski 310

pieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Miodownik z orzechami włoskimi 157

minut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca

ChilliJemy
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 135

Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę

Podróż w kulinaria
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 169

ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn

Słodka Kraina Wypieków
Tort czekoladowy i maliny 269

kapieli wodnej.Miekkie maslo, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gladki krem.Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ze szczypta soli ubijamy sztywna piane.Do kremu z masla dodajemy roztopiona czekolade i zoltka, dokladnie laczymy. Nastepnie na przemiam z bialkami dodajemy make. Wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto wykladamy na wysmarowana maslem tortowniece (26cm, moze byc mniejszaa, ciasto bedzie wyzsze).Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Sernik z mlekiem w proszku 797

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 120 g masła 300 g mąki pszennej 3 łyżki czarnego kakao ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 7 jajek + białko pozostałe z ciasta kruchego 1½kg sera białego trzykrotnie mielonego 1½ szklanki cukru kryształu 1½ szklanki(...)łyżeczka wanilii w żelu Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 100ml słodkiej śmietanki 30% 50g uprażonych płatków migdałów Sposób przygotowania Ciasto: Schłodzone składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zarabiamy. Możemy oczywiście użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zmrożone ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio na wyłożoną papierem

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 177

chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda?Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki(...)wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy

Słodkie Przyjemności
Makowiec świąteczny 789

masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)razie potrzeby.  Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i olejek migdałowy i dalej ucierać. Dodać obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - połączyć z masą.  Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić równo 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć mak, rozprowadzić i docisnąć lekko. Przykryć pozostałym ciastem.  Piec ok 45-55 minut

Kulinarne Inspiracje
Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia/včelie úle 224

małe perełki Potrzebujemy też takich foremek  Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI) Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki) Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni(...)puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Zawijamy w woreczek by nie obeschła. KREM Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder  i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy z  cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową-wszystko miksujemy.  Na koniec dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie pączusie 343

którego robi się te pączusie jest rzadkie dlatego pączki mają bardzo nieregularne kształty. Są wilgotne w środku i to nie od tłuszczu. Dodatkowym plusem jest to że przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut - i to z czasem poświęconym na skompletowanie miksera... Trochę więcej zajmuję smażenie. Polecam Wam je serdecznie na zbliżający się Tłusty czwartek. Szybkie pączusie Beatki:  Składniki: 3 jajka(...)oleju do smażenia (w zależności od wielkości garnka, w którym będziemy je smażyć). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy serek homogenizowany. I oczywiście wszystko miksujemy.W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki

Miksturownik
Jagodzianki – prosty przepis 168

żółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą

ladykitchen
Słonecznikowiec z wiśniami i galaretką 231

Nowa odsłona ciasta ze słonecznikiem. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Zapraszam  do wypróbowania przepisu. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 115 g, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, sól szczypta, warstwa(...)st.C aż słonecznik będzie złocisty. Co jakiś czas słonecznik należy pomieszać, aby się równomiernie upiekł.  Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce kajmaku. Na koniec dodajemy upieczony słonecznik i mieszamy do połączenia. Kilka łyżek słonecznika zostawiamy do posypania wierzchu ciasta. Kilka łyżek kremu również odstawiamy na bok. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt

kulinarne odsłony pati