ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:251/500)

Orzechowiec z kremem czekoladowym 463

pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów    Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy na puch około(...)najmniej 7 minut, dodajemy cukier ucieramy nadal, dodajemy po łyżeczce budyniu, ucieramy bardzo powoli, nie spieszymy się z dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers

SMYKWKUCHNI
Rafaello bez pieczenia 191

czubate łyżki na dekorację. Razem z kokosem dodawać po łyżce budyniu do masła i powoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast

Pychotkaaa
Ciasteczka maślano-migdałowe - śniegowe kule 192

można zastąpić olejkiem migdałowym) 30 g cukru pudru + cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch. Najszybciej będzie mikserem Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej

IMPRESJA SMAKU
Makowiec drożdżowy 163

foch na świat mi przechodzi i wracam do trenowania. Święta to taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny(...)dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej

ladykitchen
Zjadłabm porzeczki... Pavlova 152

wlewam do niego mieszaninę mąki i cukru z pozostałym mlekiem. Gotuję jak budyń i odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram na puch dodając po łyżce zimny budyń. Bezę delikatnie przekrawam  połowie wysokości, wypełniam połową masy. Pozostałą połowę masy wykładam na wierzch ciasta. Dekoruję dużą ilością owoców- najlepiej kwaśnymi owocami sezonowymi, które będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodkiej bezy

Zapiski Młodej Żony
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 157

Takie 2w1 Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju(...)śmietankowy (typu Almette) 250g zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami 199

ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując(...)stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno :  łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch

Kuchnia Ellie
Szybkie ciasto kokosowe 185

wpadają niespodziewani goście i szybko chcecie zrobić pyszne ciasto to jest idealne.  Kokosowe nie za słodkie, delikatne w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty.  Nie musicie oczywiście czekać na gości ;)  zróbcie je zawsze jak macie ochotę na szybkie kokosowe ciacho ;) Składniki: Wiórki kokosowe 200 g Mąka 250 g Masło 100 g Mleko(...)Cukier 100 g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Jajko 2 szt Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajka, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć rzadkie, tak ma być. Przelewamy do  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki

W kuchennej krainie
Piernikowe kolorowe gwiazdki 373

świąteczny stół lub do  udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików.  Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się  z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek(...)temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z białym serem i pomarańczami czyli tanie danie! 419

klonowy, cynamon i całość podgrzewam na wolnym ogniu aby część soku odparowała. Żółtko ucieram z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję biały ser ciągle ucierając. Na końcu dodaję jogurt, wyfiletowaną połowę pomarańczy oraz otartą skórkę i łączę w całość mikserem na niskich obrotach. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładam farsz i składam w trójkąt.  Kiedy

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z rabarbarem 155

waniliowy3/4 szklanki olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki

Kuchnia domowa Ani
Prosty jabłecznik z cynamonem 257

Prosty jabłecznik z cynamonem. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. W sezonie, gdy jabłek mamy pod dostatkiem, po prostu nie może zabraknąć na stole takiego wypieku. Dzisiejszy jabłecznik upiekłam na wizytę mojej rodziny. Moja siostra bardzo lubi takie ciasta. Nie ma jak domowy jabłecznik pachnący cynamonem i filiżanka wyśmienitej kawy. Zgodzicie się? Dziś na stole(...)wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy nasze jabłka, mieszamy łyżką. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy łyżka

Słodkie okruszki
Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe) 185

Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten). Ciasto jest lekko pikantne.  2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy  2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę  pół łyżeczki cynamonu  Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon

AZgotuj!
Ciasto Migdałek 138

ciasta z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone pysznym kremem. Ciasto Migdałek to propozycja idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli poszukujecie pomysłu na pyszny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem i smakiem, to ciasto migdałek spełni wasze oczekiwania. CIASTO MIGDAŁEK – PRZEPIS Składniki Ciasto(...)białek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 150 g płatków migdałowych * szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Przygotowanie 1. Składniki na ciasto dobrze zagniatamy i dzielmy na trzy części. 2. Każdy kawałek ciasta rozprowadzamy na blaszce (24×36) wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru pudru. 4. Następnie

Alle Dobre!
Pijak 179

ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać, inaczej się przypali. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie margarynę ucieramy, czyli łączymy mikserem na wolnych obrotach z cukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic

Kolizje Smaków