ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:243/500)

Makowiec na kruchym cieście 110

maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni

Pychotkaaa
Ciasto piernikowe z jabłkami 172

kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania:1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki

Kuchnia domowa Ani
Marchewkowy piernik 183

Troszkę inny rodzaj piernika bo w połączeniu z marchewką. Dzięki temu składnikowi ciasto jest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej- 400 g marchwi- 4 jajka- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 3 łyżeczki przyprawy do piernika- szczypta solipolewa:- 1/2 kostki margaryny- 1/2 szklanki cukru(...)łyżki kakao- 3 łyżki wodyPrzygotowanie:Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy a na koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy

Zainspirowana w kuchni
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 153

się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste. Wbij całe jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj migdały, likier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
,,Domek z piernika’’ 124

jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem

Podróż w kulinaria
Ciasto z kulkami i kremową pianką 177

proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy(...)puch i dodaję do niego partiami pianę z białek (piana nie może być gorąca) i cały czas ucieram. Kiedy już uzyskam jednolitą masę, dodaję do niej po łyżce, tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w szklance wody). Masę wykładam na ostudzone ciasto i polewam drugą galaretką

Cynamonowe szczęście
Babka jogurtowa z jagodami. 127

babce zakochałam :)   Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że o mały włos, byłaby babka bez jagód :) Ciasto było już w keksówce, a jagody zostały w miseczce, he,he Dobrze, że w ostatniej chwili się opamiętałam, przelałam z powrotem ciasto do miski, dodałam jagody i uff...jest babka z jagodami :) Składniki: 200 g. masła lub margaryny 1 niepełna szklanka cukru(...)ładnie się połączą.  Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt.  Ponownie ucierać do połączenia składników.   Jagody umyć i przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki i wymieszać,  tak żeby jagody były obtoczone mąką.  Tak przygotowane jagody wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku

Agusiowe smakołyki
Makowiec 156

proszku do pieczenia masa: 1 op maku z Bakallandu bakalie rum 1 jajko  Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi

Luźna Kuchnia
Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową 166

Nijak to pora na bożonarodzeniowe ciasta, ale nie będę czekać do listopada z publikacją, co by mi najzwyczajniej w świecie nie umknęła. Niestety nie jestem aż tak zorganizowana, by chodzić z kalendarzem pod pachą i zapisywać wszystko, co tylko pomyślę, że powinnam zrobić konkretnego dnia, o konkretnej godzinie. Zresztą... ja nawet kalendarza nie mam na ten rok, nie licząc strażackiego(...)Studzimy. Krem orzechowy: Orzechy przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy. Przełożenie: Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą. Polewa

Kuchnia w czekoladzie
Sernik ze śliwkami 186

utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać. Na samym końcu dodać obie mąki, utrzeć dobrze robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część

Kuchnia Danusi
PIJANY CHAŁWOWIEC 168

cukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozpuszczony budyń, zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając budyń, a na końcu pokruszoną chałwę. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu

słodki bratek
Ciasto marchewkowe 125

Marchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto

pieprzny smaczek
SERNIK DYNIOWY. 166

dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka,  dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej

W kuchni Karmel-itki
torcik z pijanymi suszonymi śliwkami 313

Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami(...)gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem. dodatkowo składniki na nasączenie ciast: 70 ml alkoholu 150 ml zimnej wody wykonanie: Alkohol mieszamy z wodą. wykonanie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden

Domowy Smak Jedzenia