ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:237/500)

Sernik kakaowy 954

wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Masło na masę serową ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo

KasiaiKrzysiu.pl
Strudel z makiem 80

wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilka minut przy użyciu haka. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Ciasto posmarować niewielką ilością oleju, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe można także wyrobić ręcznie, zachowując powyższą kolejność. Dwie keksówki o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na strudel odgazować(...)środku. Zlepić oba końce drożdżowego ciasta. Przełożyć je do keksówek, posmarować rozkłóconym jajkiem. Strudel z masą makową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 35-40 minut . Po upieczeniu ciasta wyjąć z piekarnika, pozostawić w formach do wystygnięcia. Na głęboki talerz wsypać cukier puder, dodać białko jajka. Ucierać widelcem lub drewnianą kulą do ucierania, aż masa

niecodziennikpary
Pyszna babka trio-kolorowa babka wielkanocna 3 smaki 114

olej i miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao i do trzeciej kisiel. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie  po łyżce ciasto do formy. Babkę pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy, i wyciągamy z formy.  Następnie ucieramy lukier, dekorujemy babkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik czekoladowy 256

kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy  (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę

Kuchnia Danusi
Jogurtowiec ze śliwkami 332

Już od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z brokułami 134

przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.  Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory.  Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką muszkatołową , sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny . Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy ser i delikatnie posypujemy na wierzch.  Tartę z brokułami pieczemy

Aromatyczne Podróże
Babeczki wielkanocne 125

cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem

Pyszności Słodkości
Kaczusie 146

posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto

Anioły w kuchni
Ciasto Kokosowe z alkoholem 129

proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut . Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą

Kulinarne życie
Galette des rois - Ciasto Trzech Króli 116

misce mieszamy: mielone migdały, cukier, sól,skórkę z pomarańczy, dodajemy masło i ucieramy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajka, następnie rum i olejek pomarańczowy ( w oryginale był olejek migdałowy, ale ja takiego akurat nie miałam). Gotową masę wkładamy do lodówki.    Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy

noteskulinarnyfiga
Babka ucierana 172

proszek do pieczenia  2 łyżki kakao Wykonanie:      Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy  do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy

Gorący kąsek
Cranberry Noël 145

obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko mogą :) Połączenie kwaskowatej żurawiny, z delikatnymi płatkami migdałowymi i maślanym ciastem z dekoracją z białej czekolady po prostu musi smakować i nie może się nie udać :) Prócz tego Cranberry Noël są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać? ;) Składniki(...)bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny

MyCookBook.pl
Kruche ciasto jablkowo-serowe 168

folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana.  Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z serem i śliwkami 157

półtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku

VioletoweKucharzenie