ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:238/500)

Truskawkowa magia smaku 430

stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start(...)Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%,  2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Ciasteczka maślano - cytrynowe z kokosem 130

proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 150 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy

kgwjanczewo
Tiramisu Cupcake 172

kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy

Mania Gotowania
Sernik krakowski 205

Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia. Pozostałą część ciasta

My sweet a life
Karpatka 188

Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia

Blondynka Gotuje
Czekoladowy torcik z kiwi 266

szklanka wody DEKORACJA: Maczek mango z linii Decorada Delecta Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy

https:KKuchniaMniam
Ciasto miodowe z orzechami 245

minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały(...)wystygnięcia, raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch.W misce ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z gruszkami. 148

łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 143

masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy

Pobite gary Barbary
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 184

coś za mało. W końcu wpadłam na pomysł mam Izaura. Ciasto bardzo trafione, pokazałam zarys Panu Wojtkowi, ale stwierdził, że za dużo zachodu. Spoko powiedziała, ja go uproszczę. :) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka sody z brzuszkiem cukier waniliowy szczypta soli 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżeczka(...)muffiny.  To nam zagwarantuje, delikatny puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne

Dieta moja pasja
EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 184

oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost na gorący olej. SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk 340 g mąki pszennej(...)cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem) WYKONANIE W garnku rozgrzewamy olej do 160℃. W misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto. Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego

cool and minty
Rodzynkowiec 210

Dziś mam coś dla miłośników rodzynek, zwłaszcza tych w czekoladzie. Przepis na to ciasto pochodzi z jednej z tych małych białych karteczek na których zwykłam wszystko zapisywać, nie wiem czy spisałam go z jakiejś strony, czy od kogoś dostałam. Jedno jest pewne ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie kremowe i pełne rodzynek. Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam do niedzielnej(...)Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na wrzące wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy do zgęstnienia mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch na najwyższych obrotach miksera, następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy ostudzony biszkopt. Jeśli lubicie wilgotne ciasta można go dodatkowo nasączyć np herbatą. Rodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka migdałowe 86

Pewnie wielu z was zaczyna już powoli myśleć o świątecznych ciastach, ale w międzyczasie warto również przygotować mniejsze przysmaki, takie jak chociażby ciasteczka migdałowe. Przepis ten wzorowany jest na hiszpańskich ciasteczkach polvorones, które przygotowuje się głównie w Andaluzji. Początkowo przygotowywano je w czasie Adwentu i w okresie bożonarodzeniowym, jednak obecnie można się nimi zajadać przez cały rok. Czy w ciasteczkach(...)sobą mąkę, migdały, wanilię, cynamon, wodę i roztopione masło. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Po kilku minutach ucierania, przełóż masę na folię spożywczą, dokładnie ją zawiń i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno być znacznie bardziej zwarte. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy foremki

okolicepalnika.pl
Ciasto serowa Zośka 554

skusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki? żródło  Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ser,rodzynki  proszek do pieczenia

O kuchni z uczuciem
Ekspresowe oponki serowe 121

mojej babci. Ekspresowe oponki wykonasz w kilkanaście minut. Do ich wykonania będziesz potrzebować: miski do ciasta, miksera, stolnicy lub blatu, wałka, kubka do wycinania okręgów, kieliszka do wycinania dziurek, szerokiego garnka do smażenia oraz szczypce lub cedzaka do wyławiania oponek. Krok 1. Przygotowuję ciasto na oponki. Twaróg przeciskam 2 – 3-krotnie przez praskę lub mielą na maszynce, aby nabrał(...)kwaśny. Oddzielam żółtka od białek. Do miski wbijam żółtka, wsypuję cukier i ucieram mikserem przez kilka minut. Dodaję zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję śmietaną. Wszystko mieszam za pomocą rąk do czasu, aż uzyskam jednolite, gęste i gładkie ciasto. Pod koniec mieszania dodaję ocet i całość mieszam ze sobą. Krok 2. Przygotowuję

Ania gotuje