ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:234/500)

Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami 144

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami Składniki: (na biszkopt) 150g masła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)wodnej razem z kakao. Masło ucieramy, powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie wbijamy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Powoli dosypujemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywna   pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy na wolnych obrotach. Kwadratową blachę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczemy i wylewamy

Smaki Natalii
Ciasto czekoladowe z gruszkami 140

smakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.Polecam! SKŁADNIKI:* masło – 100 g* cukier drobny – 10 łyżek* mąka(...)łyżka* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe 209

Ostatnio robiliśmy większe zakupy i ku mojemu zdziwieniu w kuchni znalazły się dwa woreczki z marchewką.  Hm jakim cudem? A no przecież ja wrzuciłam idąc

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 408

kawałkami orzeszków 50 g cukru pudru   Serek i masło umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier.   Dodatkowo:   150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie) 200 g orzeszków w czekoladzie   Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.   Wykonanie:   Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie

Made By Mom And Son
Karpatka 187

Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło.  Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek.  Podzielić na 2 części.  Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm.  Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić.  Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min.  Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.  Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta.  Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
CIASTO PRINCE POLO 129

orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa

słodki bratek
Domowy sękacz 97

szklanki mąki ziemniaczanej - 6 jajek - 50 g zmielonych migdałów - 1 łyżka rumu - 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka, migdały, rum, wanilię oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt z kremem waniliowym 112

Oczywiście była niedziela, było więc ciasto : ) Kawa+ciasto= idealne popołudnie :) Smacznego! Biszkopt z kremem waniliowym Biszkopt Składniki : 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane(...)masła Sposób wykonania: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra) Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smaki Natalii
Pyszna chałka. 181

mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Posypujemy  mąką i czekamy, aż całość zacznie rosnąć. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie całość wlewamy do mąki. Dodajemy sól, masło i szkl ciepłego mleka. Wyrabiamy (ciasto będzie się troszkę kleiło). Odstawiamy całość do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie przez chwilę i całość dzielmy

Malinowe Pocałunki
delikatny puszysty sernik 187

niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty  sernik.  O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek. składniki kruche ciasto ( spód i wierzch) 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 żółtko masa sernikowa 1 kg  dobrego sera(...)jedno żółtko i całość wyrabiamy na gładkie ciasto, po czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i  wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem). Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.  Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie  do misy partami

Miód i pieprz
Ciasto z owocami na oleju 472

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami 528

łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 4 małe twarde gruszki PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.  Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 581

czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z  cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać(...)białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciastaCiasto piec około 25 minut. Wystudzić.  Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Węgierskie 181

kolei po jednym żółtku. Kiedy jedna z galaretek zacznie tężeć dodaj ją stopniowo do ucieranego masła i wymieszaj dodając też kakao. Drugą galaretkę po stężeniu pokrój w kostkę i dodaj do masy oraz wiśnie. Wszystko wymieszaj i nałóż równomiernie na pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj drugą.  Uwaga! Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą

W Moim Magicznym Domu
Magiczne ciasto limonkowe 290

litra mleka 125 gram masła sok z 1 limonki Wykonanie: Żółtka z cukrem i woda ucieram do białości. Masło rozpuszczam , studzę i dodaję do utartych żółtek. Mąkę przesiewam i dodaję do żółtek.  Mleko gotuję, studzę do temperatury pokojowej i cieniutkim strumieniem dolewam do ciasta. Następnie wyciskam sok z limonki i również mieszam z ciastem. Na końcu ubijam białka

Ciasteczkowy Potwór