ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:227/500)

Proste kremówki 280

góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia. 2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem. 3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem(...)najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim

Mała Cukierenka
Proste kremówki 3062

góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia. 2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem. 3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem(...)najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim

Mała Cukierenka
Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe 250

oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie(...)Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych instrukcji na opakowaniu. Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki

Lena Gotuje
Ciastka do kawki 108

łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżka gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki

KUCHNIA POLSKA
Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 83

odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem(...)będą się rozpadać ! Podduszone wykładamy na ręcznik aby pozbyć się nadmiaru soku. Nadzianie z twarogu 4. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem, proszkiem budyniowym i roztopionym masłem (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie) Utarty odstawiamy pod przykryciem. 5. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 8-9 bułeczek 75 g układamy

Gotowanie...to proste !
SNIKERS LENY 270

ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. Następnie ucieramy(...)cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.    Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.   DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Pani Walewska 1085

wolnym ogniu cały czas mieszając aż powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia  Przepis podkradziony

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasteczka z wzorkiem 150

łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce

Salonik smaków
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 159

sól – 1 łyżeczkaDODATKOWO :– parówka – 6 szt– chili – szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło.ZACZYN DROŻDŻOWY:Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem

Ostra na Słodko
Pizza z patelni 559

paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wspaniałe rogale św. Marcina 150

wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie jajka ucieramy z cukrem na białą masę, a masło topimy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, podgrzane

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pychotka ananasowa 606

żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać

Wanilia i Kardamon
Sernik pomarańczowy 148

łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut.Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu

Zainspirowana w kuchni
Ciasto trociniak 236

sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Ucierać za pomocą miksera. Musi powstać jednolity krem. Na patelni rozpuścić masło (15 g) i dodać cukier. Gdy całość się rozpuści(...)startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia można go lekko podgrzać) i całość posypać warstwą kokosową. Ciasto podawać po mocnym schłodzeniu

Ugotować
Smak dzieciństwa - kokosanki 165

kakao 100 ml mleka 250-300 g wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, kolejno powoli wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy ją na przemian z mlekiem.  Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (u mnie były to dwie blaszki jedna 20x15

Kolejny blog o gotowaniu