Stary, sprawdzony przepis na miodownik , pyszne ciasto przełożone kremem z kaszy mannej. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna "Kasia" 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sody 2 całe jajka 1 żółtko Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około(...)cukier i cukier wanilinowy gotujemy. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy wystudzoną kaszę manną. Pierwszy placek smarujemy powidłami śliwkowymi. Kolejne placki przekładamy masą z kaszy mannej. Wierzch ciasta polewamy dowolną polewą. Smacznego
Pyszności Słodkościszczypta soli 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy, 180 gram miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy ok minuty, dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy, gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia, 20 gram masła rozpuszczamy na stolnicy/ blacie
Blog kulinarny S9.PLtruskawkami Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa(...)się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników *** *** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka
Blog z ApetytemMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy
greenscarfDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth. Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu(...)mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min). W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki
Ze smakiem i z pasjąpianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min. Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku. Polewa: Rozpuszczamy margarynę
słodki bratekmieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez(...)wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkagorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie(...)podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy
Słodka Stronajuż kiedyś poczyniłam więc postanowiłam go zmodyfikować i dołożyć spód brownie. Udało się. Oj udało się. Uwielbiam takie miksowanie ciast, które dodatkowo w tym przypadku super się sprawdziło. Śliwki zachowały kształt. Nie puściły też zbyt wiele soku, dzięki czemu ciasto nie zrobiło się zbyt mokre. I w ogóle podobało mi się bardzo to połączenie smaków. Może by wykorzystać(...)duże jajko 1 łyżki cukru 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki Czekoladę rozpuszczamy np. w mikrofali. Gdy ostygnie ucieramy ja z masłem i cukrem. Na końcu dodajemy mąkę, kakao i jajko i krótko miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni maksymalnie 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa (składniki muszą mieć
Relaxtimekakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z łyżką kakao powoli wlewamy do żółtek i mieszamy stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy
Tanio szybko zdrowojest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne ciekawe pomysły. Napiszcie w komentarzach. Klasyczny murzynek z kremem Składniki: 1 kostka margaryny(...)zgęstnienia). Studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce zimnej kaszy i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą na drobnej tarce czekoladą. Mleczną lub gorzką. Życzymy smacznego
vegetaniegorszy, chociaż też zadziała), rozcieramy wszystko w palcach i dolewamy zimną wodę, tak aby uzyskać aksamitne ciasto. W miarę potrzeby można dodać nieco mąki/wody, mając na uwadze, że ciasto powinno być nieco lepkie. Kiedy jest już gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy ją w folię spożywczą lub wkładamy zamkniętego pojemnika i schładzamy w lodówce ok. 30 min. OPCJA(...)schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek). 6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze się nie schłodziło. 7. PIEKARNIK: ustawiamy go na 180 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 8. FORMOWANIE CIASTA
Nerds KitchenCześć mam dla Was propozycję na odświeżające ciasto truskawkowo - miętowe. Ciasto jest lekkie za sprawą jogurtu naturalnego i idealnie komponuje się z owocami. Składniki: 500 g truskawek 270 g mąki 2 jajka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 300 g jogurtu naturalnego (ja użyłam typ grecki) 5-6 gałązek mięty cukier puder(...)temperaturę pokojową. Miętę siekamy naprawdę bardzo drobno. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Przesianą mąkę wraz z proszkiem dodajemy po 1 łyżce do masła. Na końcu dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone
Panda i jej światorzechów włoskich 15 dag rodzynek Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem
MojaQchnia.pl