ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:222/500)

Pychotka ananasowa 643

żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać

Wanilia i Kardamon
Sernik pomarańczowy 179

łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut.Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu

Zainspirowana w kuchni
Ciasto trociniak 273

sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Ucierać za pomocą miksera. Musi powstać jednolity krem. Na patelni rozpuścić masło (15 g) i dodać cukier. Gdy całość się rozpuści(...)startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia można go lekko podgrzać) i całość posypać warstwą kokosową. Ciasto podawać po mocnym schłodzeniu

Ugotować
Smak dzieciństwa - kokosanki 206

kakao 100 ml mleka 250-300 g wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, kolejno powoli wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy ją na przemian z mlekiem.  Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (u mnie były to dwie blaszki jedna 20x15

Kolejny blog o gotowaniu
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 227

posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier),posiekane orzeszki arachidowe. Ciasto:Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).Żółtka ucieramy mikserem z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. Następnie roztapiamy 3 łyżki masła

Aga w kuchni
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

papieruPrzygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechy, czekolada i banany 240

swojego cudownego smaku.Orzechowe ciasto z bananami i czekoladaskladniki na ciasto: 250g maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia 200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady 40g masla orzechy do dekoracji wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy(...)jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy, czekolade i banany pokrojone w plastry. Mieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wystudzic.Polewe przygotowujemy w kapieli wodnej, rozpuszczamy maslo z czekolada i polewamy tym ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami.Smacznego

Przysmaki Karolki
Kokosowa wiewiórka 495

osób i szykowałam je już dzień wcześniej. Masa idealne zgęstniała, a biszkopt delikatnie zwilgotniał. Kontrastowy lekko kwaskowaty dżem wpasował się tu idealnie nie tylko smakowo, ale również i kolorystycznie. Ciasto wyszło bardzo smaczne: kremowe, nie za słodkie i kokosowe. Ciacho jadły też osoby, które nie są za specjalnie zwolennikami kokosu i o dziwo bardzo im smakowało, więc naprawdę warto spróbować(...)rozpuszczony budyń, zmniejszamy gaz i gotujemy do zgęstnienia. Ciągle mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gęsty budyń odkładamy do ostudzenia, wówczas ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i na końcu łyżka po łyżce dodajemy masę kokosową. Do momentu złożenia ciasta masę można trzymać w lodówce. Dodatkowo : – szklanka wody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę

Relaxtime
Rogale marcińskie 1399

dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do nadzienia ) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii  3,5 szkl. mąki pszennej  3 łyżki drobnego cukru(...)minut. 3 żółtka ucieramy z z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku . Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Słodkości i nie tylko
Puszysty śliwkowiec 219

masła- 40 dag cukru pudru- 6 jajek- 60 dag mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Pyszne brownies czekoladowe z orzechami 119

czekoladowe z orzechami Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70-80% 180g masła – pokrojonego na kawałki 25g kakao bez cukru 3 jajka 200g cukru (użyłam ciemnego brązowego, można użyć dowolnego, ale z ciemnym cukrem brownies ma karmelowy posmak) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C(...)Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. 3. Do miski wbić jajka, dodać cukier, wanilię i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać czekoladową masę i krótko wymieszać mikserem, patrz FILM . Przesiać mąkę, dodać orzechy i znów krótko wymieszać mikserem. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 21cm x 21cm lub 22cm x 22cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Mała Cukierenka
Ucierane ciasto z jagodami 268

starta z małej cytryny jagody cukier puder Masło ucieramy na miękki puch. Nie przerywając ucierania wsypujemy partiami cukier a następnie dodajemy po jednym jajku i skórkę cytrynową. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy jagody. Pieczemy przez

My simple kitchen
CIASTO WIEWIÓRKA 206

krokant orzechowy z  CUKIETERII pół szklanki rodzynek 1.5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy  w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka mojej babci 221

szklanki wytrawnego wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około

Luźna Kuchnia
Ciasto pianka cytrynowa 575

budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego budyniu galaretki, dokładnie mieszamy. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą

kruche babeczki