zaczną pracować. Do pozostałęgo mleka dodajemy sól, otartą z cytryny skórkę i rum. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Do masy żółtkowej dodajemy mleko ze skórką. Mieszamy aż całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone
Mieszam w Garnkułyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. 1. Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem
Słodkości i nie tylkosmakowo jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Ja przygotowanie gwiazdy makowej zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to ciasto jest jej podstawą. Ciasto drożdżowe i jego przygotowanie zajmuje mi najwięcej czasu, gdyż masę makową robię na ogół wcześniej w dużych ilościach i rozmrażam ją w momencie robienia drożdżówek bądź ciast. Kiedy ciasto drożdżowe mam już gotowe i ładnie wyrośnięte, przekładam jego blaty masą(...)razy w lewo. Powtarzać tę czynność do momentu, w którym każdy kawałek ciasta jest skręcony. Z ciasta zdjąć szklankę, a ciasto na którym się znajdowała naciąć w kilku miejscach nożem. Gwiazdę makową przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut , aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
MeCookszrobiłam na blaszce 24 x24 cm. z tej samej porcji ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . Resztę ciasta pozawijać w woreczki i schłodzić Masa makowa 150 g maku ( dałam zmielony już mak) 3 jajka 50 g masła 100 g cukru pudru 150 g bakalii 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką puszystą masę. Dodać mak, miód , proszek do pieczenia i dalej ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto
O kuchni z uczuciembudyń śmietankowy 2 szklanki cukru cukier z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, może się trochę sypać ale to nic. Wystarczy zbić w jako taką kulkę aby podzielić na dwie części. Jedną część cista wykładamy blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę, najpierw ucieramy jajka z cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu
Pelusiowa Kuchniatym razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania
ciastkarnia na kruchym spodzienaturalnego 200 ml oleju cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy białka. Cały czas mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wyrobionym ciastem wypełniamy foremki silikonowe (jeżeli macie formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym
Niezły Młynekmiękkiego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo twarda marmolada wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek
Domowy Smak Jedzeniawypadku mają rację i słusznie powiadają, że to najlepszy piernik ever ;) W tym roku wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki(...)gotującego się mleka i energicznie mieszamy przez minutę, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy kaszę do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Przełożenie: 1 blat ciasta- 1 słoiczek powideł- połowa masy grysikowej- 2 blat ciasta – 2 słoiczek powideł- reszta masy grysikowej- 3 blat ciasta
Kuchnia w czekoladziewystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami, gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny. Miksujemy na puszysty krem. 3. Składniki ponczu
Wanilia i Kardamonpieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna) 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 kostki masła Grysik wsypujemy do zimnego mleka(...)krem nam się nie przypalał od spodu doprowadzamy do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem ucieramy z masłem. Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 konfitury, następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy
Made By Mom And Sonuprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :) Składniki 8 śliwek 120 g masła 8 łyżek mąki 8-10 łyżek cukru 4 małe jajka łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli Mąkę mieszamy z proszkiem
Proste Potrawydoprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy. Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum
Malinowe Pocałunkigroszków czekoladowych czekolady (lub drobno połamanej czekolady - mlecznej lub gorzkiej) ok. 250 g malin cukier puder Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z Malinami) - Sposób przygotowania: Masło i czekoladę (90 g mlecznej + 90 g gorzkiej) rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy. Dodajemy mąkę i sól
Słodka Stronapieczenia olej do głębokiego smażenia Sos: 6 łyżek miodu 4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem ,sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z miodem wymieszanym
R'n'G Kitchen