Pyszne ciacho-zupełnie inne niż myślicie ,ucierane na maślance i sodzie,nie biszkoptowe,na styl "red velvet cake",do tego serowo-maślana masa i
Swojskie jedzonkoCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego
My sweet a lifeWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia domowa Aniłyżka startej skórki pomarańczowej Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy i smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :) Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie
Kulinarna (nie)codziennośćmasła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy
słodki brateksól W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja
peggiwkuchniblaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Studzimy. W międzyczasie rozwałkowujemy resztę ciasta, podsypując obficie mąką i wycinamy paski, aby zrobić kratkę na koniec. W dużej misce ucieramy miękkie masło, cukier waniliowy i 200g cukru pudru. Ucieramy, aż masa zrobi się biała i gładka dodajemy wtedy po jednym żółtku
Piekę, bo lubięmiski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin
cucinarecukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa
charlotte gotujekakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym
chili & sugarmąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty
Anioły w kuchnistolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana
Aga w kuchniciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać
Mała Cukierenkałyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym
Ostra na SłodkoBabka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2
Gospodyni Miejskasłonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut
CzarnawisienkaJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę
Apetyczna babeczkaprzelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo
Niezły Młynekkorzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością
sama złodyczstopionego i wystudzonego maslapowidla sliwkowewykonanie:Drozdze nalezy rozkruszyc, dodac 1 lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut.Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola.Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter.Ciasto bedzie dosc
Przysmaki Karolkiżółtka- 1 jajkoNadzienie:- 50 g cukru- 1 cukier waniliowy- 2 łyżeczki cynamonu- 2 białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady
Zainspirowana w kuchniroztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik
Food Squarezakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego
babka w formieskładniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy
Domowy Smak Jedzenia