cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy około 15 -20 minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce
kgwjanczewopieczeniaskórka otarta z 1 cytrynycynamonmasło i bułka tarta do tortownicycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy jajka z cukrem.Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkęi proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.Jabłka kroimy w plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,posypując je cynamonem.Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa kokosowa : Z mleka odlewam 2/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3. Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki(...)jednym jajku i cały czas ucieramy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka
e-PrzepisyKulinarnemrożone jagody- 3 łyżki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, kakao i ucierać wlewać powoli olej i nadal ucierać Przełozyć utartą masę do natłuszczonej foremki Piec w temp. 180*C przez ok.40 min. W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi. Można upiec
Proste Potrawyzbędne). I zagniatamy ciasto. Jeżeli masa nam się lepi można podsypać ją nieco mąką. Ciasto dzielmy na dwie części owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodać miękkie masło i dalej ucierać na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy po łyżce sera, następnie mąkę
W Moim Magicznym DomuTakie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki na choinkę Składniki: na około 40 pierników 380 g pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy 1 duże(...)Biały lukier 250 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka octu Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez 1 minutę. Wlej melasę i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wyrób gładkie ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC
codojedzeniamargaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy
vegetaniemasła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą(...)około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem
Wanilia i KardamonCiasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki(...)kostki margaryny (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem
SMYKWKUCHNIrozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym kremie rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń kokosowy.Krem przekładamy na zimny biszkopt,wyrównujemy,posypujemy resztą wiórków i płatkami migdałowymi.Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. blaszka 23x28
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka. Następnie do misy wsypujemy mąkę ( trzy
Miód i pieprzwyszły idealne, ale smaczne..do ich zrobienia potrzebny worek cukierniczy lub plastikowa butelka z niedużym otworkiem...ja użyłam dekoratora do ciast i troszkę za mały pojemnik na ciasto i chyba dlatego mój chruścik jest inny niż w Kuchni Lidla . Pyszne chruściki , a do nich pyszna kawa.. cykoriada tym razem z mlekiem.. 3 jajka(...)pudru do posypania Szczyp ta soli W garnku rozgrzać olej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodać mąkę, mleko oraz ekstrakt. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa(...)masła 3 łyżki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Ponadto: 100 g biszkoptów okrągłych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni
e-PrzepisyKulinarne