oleju roślinnego1 łyżka cukru waniliowego Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez
Z butelką mleczka w tleCześć! Dziś mam dla Was przepis , który zapewne większość już zna , a mianowicie na PYSZNE ciasto czekoladowe BROWNIE!! Przepis znalazłam w książeczce "Czekoladowe radości". Postanowiłam je zrobić w formie tortu a nie na blasze jak zwykle się je wykonuje ;-) składniki 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ( ale uważam że można dać mniej) 1 1/2 kostki masła(...)proszkiem do pieczenia i solą. Ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka jest lekko lejące :) Buziaki Kasia
Cukier&PuderCiasto DELICJAK – Zapraszam na pyszne ciasto z delicjami w kolorze jasnym i ciemnym, z dużą ilością galaretki oraz maślano – budyniowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, ładnie wygląda i z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej(...)wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkaustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy(...)cukru pudru 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/3 soku z cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo
Kuchnia Pani Wiosnysię powstrzymać, aby nie przygotować z nich czegoś wyjątkowego. Głównie morele wylądowały w konfiturze, a z pozostałych postanowiłem przygotować ciasto. Oczywiście przepis na konfiturę z moreli również pojawi się na blogu :) Moja dzisiejsza propozycja, to jogurtowe ciasto z morelami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. A to najbardziej lubimy. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i wilgotne(...)przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Jedną część moreli kroimy w kostkę, a pozostałe połówki owoców pozostawimy na wykończenie ciasta. W małej misce łączymy jogurt ze startą skórką i sokiem z cytryny. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na jednolitą konsystencję. Do masy dodajemy jogurt i przestudzone masło. Całość miksujemy. Następnie dodajemy przesianą na sicie mąkę
kulinarnyJaproszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z pozostałymi składnikami na krem, po czym przenosimy go do rondelka. Na małym ogniu podgrzewamy krem do zagotowania
rabarbarowoucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta: Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został
W kuchennym oknie Ewymasę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę mleka. W 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki – wlewamy do mleka, mieszając(...)ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy i cały tort pokrywamy kremem. Kuleczki maltesers przekrajamy na połówki (bardzo ostrym cienkim nożykiem) i ozdabiamy tort. Ciasto
mojewypiekiinietylkogalaretki i dokładnie mieszamy.Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę
charlotte gotujeśliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut
Tradycyjna Kuchniasody oczyszczonej paczka cukierków m&m’s (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, a potem stopniowo mąkę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 5-10 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki
Przepiski.plSezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci. Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). Smacznego ;) Składniki: 5 jajek(...)szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 i 1/4 drobnego cukru truskawki Wykonanie: Jajka wybić do miski i ucierać je z cukrem do czasu, aż będzie on niewyczuwalny. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- ciasto zrobi się dość gęste ale tak ma być. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę
Krakowskie smaki Aniorzechów 10 dag maku 2 łyżki kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej(...)żółtka Mąki i żółtka rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masa jabłkowa 1 kg. jabłek 10 łyżek cukru 6 łyżek wody 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić
Cynamonowe szczęścietruskawek KRUSZONKA 10 dag masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę. Truskawki myję i kroję na plastry. Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę
Gotowanie Patkiwanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170oC. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii(...)składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smaku