chłodną kawą i ekstraktem z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto na dwie formy. Wygładzamy. Władamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Krem czekoladowy: 230 g masła(...)Masło umieszczamy ze śmietanką w misie miksera i miksujemy około 3 minuty. Dodajemy cukier puder, ucieramy. Następnie kakao i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Dodatkowo: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy około 3-4 łyżek kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu obkładamy wierzch i boki ciasta. Odstawiamy
Made By Mom And Sonprzepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu. Ciasto: 1 margaryna 200 g śmietany 18% ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość
Cynamonowe szczęścieprzez 15 minut, po czym zdejmujemy dociążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia(...)osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem.Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce.Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się schłodziła
Mania GotowaniaPijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).Miękkie masło ucieramy z cukrem.Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.Smacznego
Ostra na Słodkoblogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko! No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?! Zapraszam na tort! Składniki na ciasto; 25 dag cukru pudru 70 dag mąki 250 ml śmietany (18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 10 dag masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag cukru(...)użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza. (razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki
Radość kipiąca uśmiechem.olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła
psgotujemyniebieskiego barwnika. Bardzo polecam… Z przepisu uzyskamy 12 babeczek. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)kupiłam na Allegro, opłatki są całkowicie jadalne) Ciasto: 1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. 2. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i znów ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodajemy skórkę z cytryny
Mała Cukierenkaszklanka mąki krupczatki figi cukier trzcinowy Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu(...)połączenia. Na koniec zmniejszamy nieco obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Ciasto przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Tuż przed momentem
Smaki Na Talerzubrzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier z prawdziwą wanilią Kamis 5 łyżek cukru(...)przesianą mąką, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Zasypujemy je mąką i czekamy chwilę, aż mąka zacznie nam pękać. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do mąki. Dodajemy spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając ciepłe mleko. Pod koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką
Malinowe Pocałunkipotrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem wsypać kakao i wyrabiać ciasto jak na kruszonkę, schować do lodówki na 30 minut do misy robota wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i z 5 minut ucierać do białości na wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica
W Mojej Kuchni Lubięniepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy
upichconawielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można
Kuchenne zapiski EdytySłodycz masy migdałowej idealnie współgra z lekko kwaśnym agrestem i soczystymi truskawkami. Pyszne smaki lata zamknięte w kruchym cieście :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: ok. 250 g agrestu(...)pieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 30 cm) i schładzamy jeszcze chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy masę. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Stale miksując, dodajemy jajka oraz mielone migdały. Puszysta masę przelewamy na schłodzone ciasto. Z wierzchu układamy umyte owoce. Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta migdałowa z agrestem
Mienta blogmasła 90 g drobnego cukru 4 łyżki mleka 150 g chałwy waniliowej Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego: Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy, wymieszałam łopatką(...)Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180° C. Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut. Upieczone o dstawiłam do wystudzenia
Kuchnia u Krysi