suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości
Aga w kuchniokoło 15 minut, następnie wysypujemy na nie orzechy, wciskamy je lekko w ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć.Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy i śmietanę, a następnie mieszamy z dynią. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, łączymy je potem delikatnie
Kulinarne przygody Gatitykostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy
Salonik smakówprzepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak i tak, że nie każdemu wychodzą(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte
Smakołyki Berenikirozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta. Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką
Wanilia i Kardamontumany śniegowego puchu przesłoniły świat. Okutani w ciepłe kurtki, wysokie buty, szale i rękawiczki brnęliśmy przez zamieć z koszyczkiem ciepłego ciasta. Niczym Czerwone kapturki w baśni o Królowej Śniegu. Na szczęście wilka prowadziliśmy na smyczy... Kołocz z serem Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 200g masła 2jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)kwaśnej śmietany skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Z mąki, cukru i proszku do pieczenia usypać kopczyk, w sam środek wbić jaja, wkroić plastry masła, dodać ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3-4mm. przełożyć na dużą blachę, wstawić
Zapiski Młodej Żonyzagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy 15 minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy
Zainspirowana w kuchniidzie przedłużylismy wieczory. Właśnie w takie długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami(...)nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia. * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez
Z Majeczką w kuchnirazem z masłem. Całość mieszam, wyrabiam ręką i odstawiam do wystygnięcia. Przygotowaną masę wyrabiam (można ucierać mikserem) z jajkami i cukrem pudrem, dodaję sodkę rozpuszczoną w ¼ szklanki letniej wody. Całość ucieram delikatnie mikserem, albo zagniatam ręką. Na stolnicę wysypuję 1 szklankę mąki, wykładam ciasto i wyrabiam, aż ciasto przyjmie całą mąkę. Ciasto piernikowe będzie miękkie. Teraz można już wycinać pierniki
Słodki sentymentmłynek do przypraw i moździerz, ale nie martwcie się – sam moździerz wystarczy, a ten możecie kupić w internecie lub Ikei za około 30 zł. Robienie mieszanki wymaga cierpliwości, ucierania i wyrabia „bajceps”, ale te wszystkie wysiłki będą skutkowały spektakularnym efektem. Jeśli macie młynek i używacie go do przypraw, to uważajcie przy mieleniu goździków, cholery potrafią zapaskudzić całe urządzenie. Potrzebujemy(...)szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier
ladykitchenSzarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest – szarlotka ucierana na maślance :) Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka(...)Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance posypujemy cukrem pudrem. Post Szarlotka ucierana na maślance
Pociąg Do Kuchniprzystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest(...)trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasta – po części dlatego, że mój sernik nie był równy jak stół i część zlała się w powstałe w nim zagłębienia (można zobaczyć to na zdjęciu), a po części sama nie byłam pewna, czy nie zepsuje mi ona efektu finalnego, więc specjalnie połowę ominęłam. Koniec końców uważam, że sernik fajnie wyglądał muśnięty taką cieniutką warstwą niby polewy. Ciasto(...)pieczenia mąkę, mieszamy. Na samym końcu, w 2-3 partiach, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×32 cm. Masło roztapiamy na małym ogniu, studzimy. Jajka ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz roztopione, przestudzone masło. Następnie mikser wyłączamy, a do masy
Smaki Na Talerzustopniach. Krem Gotujemy budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę
na moim stole...ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową
VioletoweKucharzenie