ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:187/500)

Miodownik teściowej 137

dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi być na 0,5 l mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem. Składanie Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto

Ugotować
Proste rogaliki czekoladowe 162

drożdży 1 jajko + orzechy laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy

Ciastkozercy
Słonecznikowiec wg Aleex 154

chwili, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać masę krówkową (użyłam ¾ puszki) i ucierać przez kolejne 1-2 minuty, aż składniki się połączą. 12. 3/4 uprażonego słonecznika dodać do kremu krówkowego, wymieszać. Jeśli słonecznik po upieczeniu będzie jednolitą masą, wcześniej pokruszyć go. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą. 14. Wyłożyć na cieście krem ze słonecznikiem, wyrównać powierzchnię. 15. Na wierzchu poukładać herbatniki. Ciastka

W mojej kuchni
Marysieńka 573

Wiem, że uwielbiacie warstwowe, ciekawe ciasta, dlatego dziś mam dla kolejne, pochodzące z przepisów siostry Anastazji. Delikatny czekoladowy biszkopt, klasyczny krem budyniowy a w środku wkładka orzechowa, brzmi pysznie, a jeszcze lepiej smakuje i do tego wygląda bardzo efektownie. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a pozostałe gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrami dodajemy mąkę ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 188

dodajemy zblendowane buraczki i ostygniętą czekoladę. Ubijamy do połączenia. Wsypujemy wymieszaną mąkę. Ucieramy krótką chwile. Na sam koniec dodajemy delikatnie ubitą pianę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy i obsypujemy mąką. Wykładamy po równo ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)śmietanę. Ucieramy. Następnie kakao. Ucieramy do połączenia. Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki syropu klonowego Śmietanę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę i syrop klonowy. Odstawiamy na 2 minuty na bok. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem. Rozsmarowujemy

Made By Mom And Son
Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem 73

łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki oleju   Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem(...)mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde

Izabelawkuchni
Sernik z czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi 72

czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi Sernik jest ulubionym ciastem w mojej rodzinie. Tego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości. A z dodatkiem orzechów, sernik  smakuje rewelacyjnie. Orzechy ziemne to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Takie orzeszki ziemne możecie zakupić w sklepie internetowym Promienie Słońca . Polecam. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka -1,5 szkl cukier -3 łyżki proszek do pieczenia(...)prażone solone Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników przygotować kruche ciasto.  Odstawić do lodówki, do schłodzenia. Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Podpiec ciasto. Masa serowa: Do miski dodać masło i żółtka, utrzeć  na puch. Następnie do utartej masy, dodawać po łyżce sera, ucierać, a na końcu

Kuchnia Danusi
Serowe ślimaczki-pyszne, najłatwiejsze drożdżówki z serem+FILM 78

przepyszne, mięciuteńkie, zawsze wychodzą. Zapraszam na ślimaczki. Tradycyjnie zapraszam Was na film   SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi około 20 bułeczek ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** CIASTO  -500g mąki pszennej tortowej+do podsypania -200ml ciepłego mleka -2 jajka -40g świeżych drożdży -0,5 szkl cukru -60g masła NADZIENIE SEROWE -500g białego(...)ciepłe miejsce. Teraz zrobimy nadzienie do miski dajemy 500g sera białego półtłustego, dodajemy cukier oraz jajko. Wszystko ucieramy blenderem. ***ucieranie blenderem spowoduje, ze masa będzie kremowa. ***jeśli nie macie blendera, ser mielimy i mieszamy z jajkiem i serem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Ono jest duże. Następnie smarujemy je nadzieniem. Zwijamy, i kroimy na kawałki o grubości

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 224

sodą. 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 5. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto). 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku

Mała Cukierenka
Ciasto Leśny Mech 110

Ciasto leśny mech to pyszne ciasto ze szpinakiem, przełożone delikatnym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Leśny mech zdecydowanie smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie i idealnie. Składniki: Ciasto: 200g świeżego szpinaku 4 jajka 0.5 szklanki cukru 200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku(...)Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej i dodajemy szpinak. Mąkę dokładnie

NiePieprz.pl
Miodownik 92

cukrem puder na małym ogniu. Studzimy, dodajemy sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 3 części, jeśli komuś się uda można nawet na 4, ciasto będzie cieńsze i efekt będzie ładniejszy. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt 21x25cm, czyli wielkość formy. Do natłuszczonej formy kolejno wkładamy placki i pieczemy na złoty kolor przez 12 minut(...)ogniu, cały czas mieszając aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Studzimy masę co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszki.  Masą przekładamy płaty ciasta, lekko dociskając oraz  smarujemy delikatnie wierch. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciasto zmiękło. Ja ozdobiłam wierzch dodatkowo masą kajmakową zmiksowaną

Gotowanie moimi oczami
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 232

pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką(...)jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym 165

szkl wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier rozmarynowy: 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki drobnego cukru Przygotowanie: ciastka: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.  Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.  Z ciasta odrywamy

Bon appetit mon amie
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1178

niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się!  Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.  Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami

Ostra na Słodko