pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką(...)jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy
Życie zamknięte w smakuszkl wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier rozmarynowy: 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki drobnego cukru Przygotowanie: ciastka: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc. Z ciasta odrywamy
Bon appetit mon amieniedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami
Ostra na Słodkocienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem
Ala piecze i gotujeszklanki cukru 4 łyżki oleju Porządna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel ulubionego olejku do ciasta 2/3 szklanki rodzynek Owoce z kompotu Cukier puder Wykonanie: Pierwszą rzeczą którą robimy, to zalewamy gorąca wodą rodzynki, aby namokły. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, mąkę, olejek zapachowy, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem
Smaki Ewy820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy wrzucamy bakalie
Walijskie Pichceniecukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać
Walijskie Pichceniepróbowałam na początku lat 90. Mama upiekła ciasto i zrobiła krem. I wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że krem można było wylewać na ciasto Był rzadki, ale naprawdę rzadki, jak np. rzadka śmietana. Ciasto się polewało, a „krem” spływał po palcach Potem długo gościło w naszym domu ciasto z papierka, a więc karpatka z kremem(...)dokładnie z 12.01.1991 roku Karpatkę robimy z ciasta parzonego. Jest ono bardzo lepkie i wykładamy i wyrównujemy je na blaszce łyżką. Jeśli chcecie mieć dużo górek, od których to ciasto wzięło nazwę, to warto powyciągać łyżką na sam koniec, takie nierówności. To co, zaczynamy? Drukuj Karpatka Popularne ciasto z kremem Składniki Ciasto 1 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny dałam masło
Mieszam w Garnkuskórka otarta z pomarańczy Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z erytrolem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem. Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp
Kucharzycatrzcinowego 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki dobrego kajmaku z dodatkiem soli do posmarowania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puree z dynii mieszamy z płątkami i zalewamy wrzątkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy namoczone płatki i pozostałe skladniki. Gdy składniki się
Mienta blogmlekana nadzienie : 60-70dag jabłek3 łyżki cukru2 łyżki masłasok z połowy cytrynyłyżeczka cynamonuPrzygotowanie :Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce.W między czasie
Mechanik w kuchniszklanka śmietany 18 % 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika w 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy jagody na upieczone ciasto i dalej pieczemy przez 10 minut
Podróż w kulinariamasła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie(...)stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody
Domowy Smak Jedzeniacynamonu. Choć nie do końca wiedziałam czy ten „cynamonowy eksperyment” się uda to efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Drożdżówka wyszła pyszna i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 3 jajka szczypta soli 12 łyżek cukru 50g świeżych drożdży 175g masła 3/4 szklanki mleka 100 g gęstej śmietany(...)podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia) Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić od rąk ( w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką). Gotowe ciasto formujemy
Fascynacje Ani