Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa(...)masła 3 łyżki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Ponadto: 100 g biszkoptów okrągłych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni
e-PrzepisyKulinarnewyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)żółtek gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy. dodatkowo: 1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki wiórka kokosowe do posypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i przykrywamy drugim ciastem kakaowym, ponczujemy
Domowy Smak Jedzeniaoraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. 3. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Owoce płuczę. 4. Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny
Tradycyjna kuchnia Kasikubek śmietany 36% 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka z dwóch cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 2.) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 3.) Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy z nich sok. Aby było(...)masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem. Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp. 180'C. P. S. Najlepsza mąka do kruchych spodów
Luźna KuchniaDzisiaj prezentuję ciasto "Lodowiec", które nie wymaga pieczenia - dosyć niepozornie wyglądające, jednak w smaku - mogę zapewnić, że ma to coś, co sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek. Do najlżejszych kalorycznie nie należy, ale w końcu raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na takie małe co nieco. Smacznego! Składniki: 2 paczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao(...)natomiast resztę mleka+budyń+żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy powstały budyń. Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch
psgotujemypieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.Krem:Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut
Bon Appetit Małgorzatyowoce. Część kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki(...)schładzamy w lodówce. Babeczki: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę oraz ekstrakt z wanilii i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej papilotki wkładamy ciasto
Smak mojej kuchnizlepione dżemem biszkopty.... pieczemy. Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; ) 2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka(...)Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę
Takie tam pichceniemomentu kiedy włożony w środek drewniany patyczek będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy to wystudzenia. Po upieczeniu ciasta bierzemy się za krem . Znów topimy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia natomiast w mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę jednocześnie dodając esencję waniliową (pamiętajmy, że masło musi być miękkie). Na koniec do ubitej masy(...)wrzenia. Kiedy śmietana będzie gorąca zdejmujemy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia – byle nie w lodówce żeby nie stężała Kiedy ciasto już wystygło bierzemy się za złożenie naszego torcika Przekrawamy na dwie równe części upieczone ciasto (jeżeli na górze upieczonego ciasta zrobił się „kopiec” to ścinamy go nożem żeby
Kuchenne Wariacjełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki maku wanilia olej opcjonalnie Miękkie masło wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po trochu mąkę z proszkiem i wanilię. Gdyby ciasto było bardzo gęste można wlać 3-4 łyżki oleju. Ciasto dzielimy na połowę i do jednej wsypujemy kakao
harrisaczęsto go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera(...)sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami
Izabelawkuchninieco inny ;) Biorąc pod uwagę że borówki w tym roku nieźle obrodziły, postanowiłam wykorzystać je właśnie do tego ciasta. Sprawdziły się super. Słodkie, kruche ciasto, kremowa konsystencja sernika i kwaskowate owoce. Zdecydowanie najlepsze połączenie! Składniki na blaszkę o wym. 23x38 Ciasto: 500g mąki tortowej orkiszowej 12g proszku do pieczenia 220g masła 82% 6 żółtek 150g cukru pudru lub drobnego kryształu(...)Dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki na ok 40 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Piekarnik skręcamy do temp. 170°C. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jasny krem. Dodajemy partiami ser, a następnie śmietankę i przesiane proszki budyniowe. Białka ubijamy
Kuchnia w czekoladzieroku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie! SKŁADNIKI:* jajka
Ostra na Słodko