ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:246/500)

Babka cafe latte 220

pieczenia - szczypta soli - 75 ml mleka - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 łyżeczki kakao - cukier puder Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem  i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy

Kulinarne życie
Mazurek marcepanowy 197

lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy kwadrat. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą lub marmoladą. Blat marcepanowy: Marcepan z margaryną ucieramy na puszystą masę, zmniejszamy obroty robota i  na średnich obrotach dodajemy stopniowo po jednym jajku. Kiedy wymieszamy(...)konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte

Lili w kuchni
Taratelki z owocami 204

wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową.  Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach.  Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy(...)kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestki. Brzoskiwnie i jabłko również kroimy w małe kawałki. My użyłyśmy kiwi, pomarańcza i winogron, ale można użyć jakichkolwiek dostępnych owoców. Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy i wkładamy do foremek. Wstawiamy z obciążeniem na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 10 minut

Kolizje Smaków
Cynamonowe rolsy z migdałami 210

drobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży

bistro mama
Pani Walewska 244

zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem(...)pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Muffiny piernikowe 116

foremki Stella Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód.  Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam.  Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość

Pieprzyć z Fantazją
Piernik z duszonymi jabłkam 187

cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt piaskowy (z bitą śmietaną i konfiturą malinową) 160

bitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką 276

łyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego 40 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy

W Moim Magicznym Domu
Ucierane z rabarbarem i bezą 88

soli beza: - 4 białka - 5 łyżek cukru - cukier waniliowy Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchna masę. Dodajemy po kolei żółtka, cały czas ucierając. Następnie przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na zmianę z dolewaniem maślanki lub kefiru. Dość gęste ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Kronika Piekarnika
Seromakowiec. 843

pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę

Rozpustne gotowanie
Sernik o smaku krówkowym 148

pyszny sernik (na końcu wpisu linki dla przypomnienia), tym razem postanowiłam zrobić nieco inny sernik. Bardzo lubię ciasta karmelowe, krówkowe bądź toffi więc uznałam, że połączenie sera z masą krówkową będzie strzałem w dziesiątkę. Nie mogłam doczekać się, aż ciasto się upiecze by w końcu spróbować to co zrobiłam. Oczywiście sernik jest przepyszny i na jednym kawałku do kawki się(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka - dalej miksujemy. Następnie dodajemy masę krówkową  - wciąż ucieramy. Na sam koniec dajemy mąkę i ser jednocześnie miksując. Masę serową wlewamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut. Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym

My World by Dagmara Rek
Rolada kokosowa 470

momentu rozpuszczenia się margaryny a następnie dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. 250 g margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę.     Roladę

paapilotkaa
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 273

Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.  Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać

Grunt to przepis!
Kakaowe ciasto z cukinią 383

Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :)  Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią   Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru  1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka(...)waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Lawendowe Niebo