łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę i miksujemy. Do masy dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę
Wanilia i Kardamontemp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową
słodki bratekpodgrzewamy a następnie na gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując aby się nie przypaliło, następnie masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem
Tagebuch po polskuproszku do pieczenia, 500 g czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
paapilotkaamigdałowych50 g cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Pomarańcze sparzmy i ścieramy skórkę. Cytrusy obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą
Niezły MłynekJest to szybkie ciasto uniwersalne bo nadają się tam każde sezonowe owoce .Blaszka 24 na 24 będzie najlepsza .Ja upiekłam w wąskiej blaszce i to był błąd ,ale ciasto wysoko wyrosło mi . składniki 3 jajka czekolada biała 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 masła lub margaryny miękkiej, serek homogenizowany owocowy, proszek do pieczenia 1 łyżeczka 2 szklanki mąki Basia , kruszonka(...)mąki 3 łyżki oleju ,3 łyżki cukru kryształu . wyrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta . dodatkowo- rabarbar. 2 laseczki pokroić oczyszczony rabarbar drobno i ułożyć jak ciasto będzie już w blaszce .. Blaszkę kwadratową przygotować wyłożyć papierem do pieczenia . Biała czekolada musi być starta na tarce .Margarynę ucieramy z cukrem kryształem na jednolita masę potem dodajemy jajka ,serek ,czekoladę i na końcu
Moje WyrobyCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Gotujemy i jemyCiasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość. Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką. Idealne(...)śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca. Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętacie cukier różany, który przygotowywałam jakiś czas temu? Właśnie znalazłam kolejny pomysł na jego zastosowanie! Do kruszonki :) W zależności od tego czy damy go więcej, czy
Kuchnia w czekoladzieBabka piaskowa Dzisiaj do herbatki serwowana jest babka piaskowa prostą w wykonaniu moich dzieci. Składniki: 25 dag masła 2o dag cukru 4 jajka 12 ½ dag mąki
Pomysłowa kuchniamleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Do wyrobionego ciasta dodajemy kieliszek rumu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju porcjami smażymy nasze chruściki. Odsączone z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem
Kuchnia w czekoladzie