ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:165/500)

Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 190

Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy 4 łyżkami wrzątku, ucieramy ze skórką pomarańczy, dodajemy ugotowany miąższ i intensywnie mieszamy do połączenia. Zalewamy ciasto

BaRepas
Torcik limonkowy ze słodką nutką 243

Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  ciasto wlewamy do tortownicy

Luźna Kuchnia
Karpatka z kremem czekoladowo - waniliowym 265

kostki margaryny 1 szklanka wody1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec(...)parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karpatka 144

Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta tzw. parzonego przełożonego kremem budyniowo-maślanym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Tak niepozornie wyglądające ciasto a przyprawić nas może niekiedy o zawał serca ;) a już naooewno o trochę nerwów. Te fale czy góry jak widać nie są wbrew pozorom łatwie do upieczenia.  Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody(...)dzielimy na pół. Możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub też wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto jest lepiące ale takie ma być, możemy zwilżyć szpatułkę wodą żeby lepiej rozsmarować ciasto. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Studzimy. Składniki na krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka

Życie zaczyna się w kuchni
Bułeczki cynamonowe 213

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki(...)czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon

Ciastkozercy
Jabłecznik czy szarlotka – ciasto idealne 224

Ciasto idealne, dokładnie nic dodać nic ująć, wychodzi zawsze i każdemu. Przepis te jest ze mną od wielu lat. Połączenie perfekcyjne. W moim domu z blachy znika bardzo szybko. Nie jestem w stanie powiedzieć kto lubi je najbardziej, myślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów. Składniki: 5 jajek ( jak małe to 6 ) 1 kostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki(...)średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½  szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę smarujemy margarynę, przesypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Smaki Ewy
Marchewkowe ciasto 125

Kolejne ciasto marchewkowe, tym razem według przepisu Karinki. Rewelacyjnie pyszne i warte upieczenia.         Składniki:    -240 ml oleju    -30dkg drobnego cukru    -4 jajka    -4 łyżki mleka lub wody    -18 dkg marchwi startej na drobnych oczkach    -12 dkg posiekanych orzechów włoskich(...)pieczenia    -łyżeczka imbiru    -łyżeczka cynamonu Cukier ucieramy z olejem. Stopniowo dodajemy żółtka i ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy. Dodajemy marchew, orzechy i ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, cynamonem i ucieramy. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Maminek kulinarny
Piegusek 183

parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).  Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach

peggiwkuchni
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 216

szklanki posiekanych migdałów  1 cukier waniliowy  cukier puder do posypania  Blaszka o wymiarach 24/36  Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami ,  cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówki z serem i malinami 171

Piekę dużo i chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam(...)zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki

Ciastkozercy
Czekoladowa karpatka z truskawkami 476

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w

Ostra na Słodko
Rolada kokosowa 236

masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych 200 g masła 200 g cukru pudru 3/4 szklanki wrzącego mleka Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy ostudzony kokos i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto kakaowe: 600 g herbatników 1 szklanka ciepłego mleka 120 g masła 6 łyżek kakao Herbatniki mielimy i mieszamy z kakao. Dodajemy stopione masło oraz ciepłe

Słodka Kraina Wypieków
Łatwa karpatka ;) 169

pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel
Marmoladnik 149

Takie inne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis  z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu(...)masła 4 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki cukru (idealny będzie brązowy cukier) Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto

Na moim talerzu
Marmoladnik 304

smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis  z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru(...)cukier) Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty

NA MOIM TALERZU