szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową. 3. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów
Na Ciasteczkowych PapierachMąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe
Słodkości i nie tylkołyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek po 15 minut w 180 C, studzimy. Gdy blaty stygną możemy zabrać(...)olejek. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 10 minut, aż masa zgęstnieje a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzoną kaszę. Kremem przekładamy upieczone placki. Gotowe ciasto możemy polać polewą. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami
Zainspirowana w kuchnicukier puder i mleko na lukier W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
CiastkozercyCiasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać(...)żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta
O kuchni z uczuciemmikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka(...)sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem. Warstwa ciemna: Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy . Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas
Wanilia i KardamonMleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić. Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy
Kulinarne Fantazje Mariolimasło z cukrem na gładką masę. Aby sobie ułatwić ucieranie czy miksowanie najlepiej wcześniej wyciągnąć masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)dwie części. Dżem mieszamy w słoiczku żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta polewamy polewą. Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę
Kuchenne Wariacjemiałam już zamówienie na podwójną porcję. Dodam, że nawet tej było za mało. Na szczęście tartę robi się szybko, więc problemu nie ma. Jeżeli chodzi o samo ciasto, jest to zmodyfikowany przepis z książki "What Katie Ate" autorstwa Katie Davies. Składniki: 260 g mąki orkiszowej typ 630 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)prażonych jabłek Wykonanie: Mąkę, proszek i cukier przełożyć do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię). Kiedy ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę wody i wymieszać. W razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki, aż ciasto ładnie zacznie odchodzić od brzegów miski (ja dolewam zazwyczaj
Sto kolorów kuchnidać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już na blaszce i czeka na włożenie do piekarnika. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru(...)masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków. Każdy
Ciastkozercyprzy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki(...)gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnistanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić(...)trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta. Krem czekoladowy: 8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce. 9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać
Mała Cukierenkakokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej 1 dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka) Przygotowanie: Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Dosyp mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Całość przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a następnie
Smiling Shrimpmargaryny lub masła 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto ciemne: Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego
Ala piecze i gotuje