ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:172/500)

Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 472

Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe.  Powinno ładnie wyrosnąć.  Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy. *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki) KREM 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy. Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru(...)szklankę mleka i miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naleśniki z serem pod czekoladową kołderką 222

łyżki naleśniki; Jajko mieszamy rózgą z cukrem i solą, dodajemy mleko i wodę. Po czym stopniowo dodajemy mąkę do konsystencji śmietanki. Dodajemy olej. Ciasto powinno trochę odpocząć. Smażymy na  patelni (nie podpiekamy) Ser ucieramy z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę ubijamy z jajkami, cukrem

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie czyli Słodki Czwartek odc.113 179

mąki ryżowej 60 g gorzkiej czekolady szczypta soli Do miski wkładamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i posiekaną czekoladę Ucieramy a następnie dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką. Piekarnik nagrzewamy na 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy, układamy je na blasze. Ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka z adwokatem 182

Oto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia

Wiszniówka
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 649

szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy po jednym

Wanilia i Kardamon
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 162

blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę

upichcona
Babka z majonezem 148

Zawsze zastanawiałam się nad tym, jak może  smakować ciasto z dodatkiem majonezu i zawsze dochodziłam do wniosku, że majonez raczej nie pasuje do ciasta. Błąd, ogromny błąd!!! Pasuje i to jeszcze jak. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kto piekł, ten wie, a kto nie miał jeszcze okazji wypróbować, niech się nie waha dłużej. Składniki: 5 jajek(...)pianę. Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce majonezu.  Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łącze z masą . Formę z  kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min. Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i posypuję

Ciasteczkowy Potwór
Kokosowe ciasto z mango 175

Mango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny

Ostra na Słodko
Pleśniak ” oszukany ” 331

Pleśniak – zapewne większość z Was albo robiła to ciasto , albo przynajmniej o nim słyszała.Pleśniak jest lekki, fajnym , chrupiącym ciastem , przekładanym warstwą owoców lub marmolady

Ostra na Słodko
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 131

schłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g) 150 g Nutellipralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych  Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę

Słodka Strona
Świąteczna babka makowa 179

przelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie

Proste Potrawy
Szarlotka z kratką 240

blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka(...)smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu az składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść w kólkę. Podzielić na 4 cześci, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Makowa panienka 189

już moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie?  Ciasto: 4 jajka 2 białka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku szczypta soli  Białka ubijamy z odrobiną solą, gdy piana będzie(...)miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany krem studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy

Cynamonowe szczęście
Placek czekoladowy babci Basi 98

Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć(...)około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek )   Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego

Pysznosci Babci Basi
Makowiec z jabłkami 130

Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy

Gotowanie moimi oczami