przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut
Dzieje kuchennej WiewióryPiegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi
Ciasteczkowy Potwórjajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta
Luźna Kuchniajajka i miksujemy ok. 5 minut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku
Maminek kulinarnyjajko 100 g cukru pudru Łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.Wyciąć
cookplkiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki. Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 12 min w 170'C. Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej
Malinowa Kawiarenkaszklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Gotujemy budyń. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy ostudzony budyń. Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę. Gotową masą przekładamy biszkopt. Dekoracja według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukru- 1/2 szklanki płynnego miodu- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka mielonego imbiru- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze
Zainspirowana w kuchnirodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki
les mirabellesmargaryna – 250 g* budyń waniliowy – 1 op* cukier – 3 łyżkiDODATKOWO :* herbatniki – ok. 25 szt* masa krówkowa – 1 puszka* cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy(...)zalewamy migdały.W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.CAŁOŚĆ :Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.Wk
Ostra na Słodkowaniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. 4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem
Tradycyjna kuchnia KasiWieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy(...)spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać
Szalona Kuchnia Ewelinyrondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię